Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Ρεκόρ Παραγωγής για τις ΑΠΕ της Βρετανίας


Σε μια σημαντική κατάκτηση έφτασαν οι βρετανικές ΑΠΕ, καθώς για πρώτη φορά παρήγαγαν πάνω από 5 GW ηλεκτρισμού σταθερά επί μια περίοδο 24 ωρών στις 21 Μαρτίου. Στην πράξη, αυτή η παραγωγή κάλυψε τις ανάγκες που έχουν τα 4 στα 10 βρετανικά σπίτια, ενώ αντιστοιχεί σε ποσοστό 10% επί των συνολικών αναγκών για ηλεκτρισμό της χώρας.
Παράλληλα, εκείνη την ημέρα έσπασε άλλο ένα ρεκόρ, αφού για μια περίοδο μισής ώρας, τα αιολικά έφτασαν σε ισχύ τα 5.296 MW.
Σύμφωνα με την διευθύντρια του RenewableUK, Μαρία Μακάφερι, «αυτό δείχνει ότι ο άνεμος είναι μια σταθερή και αξιόπιστη πηγή ενέργειας στην κλίμακα που χρειαζόμαστε και όταν την χρειαζόμαστε. Κατ’ επέκταση, αντικρούεται η άποψη ότι τα αιολικά δεν παράγουν ενέργεια στο πολύ κρύο και η είδηση έρχεται σε μια στιγμή που η Βρετανία διαθέτει φυσικό αέριο μόνο για 36 ώρες, ενώ η τιμή του βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών».

Επίσης, η κα Μακάφερι πρόσθεσε πως το επίτευγμα «υπενθυμίζει επίσης την αβεβαιότητα στην προμήθεια ορυκτών καυσίμων και την τιμολογιακή τους αστάθεια. Η παραγωγή αυτή σε συνδυασμό με τα στοιχεία της Ofgem, τα οποία δείχνουν ότι το πραγματικό κόστος των αιολικών για τα νοικοκυριά είναι λιγότερο από 20 πένες την εβδομάδα, αποτελούν ένα διπλό θρίαμβο ενάντια στα φανταστικά σενάρια».
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου