Αν και η παραγωγή υδρογονανθράκων από νέα κοιτάσματα στη χώρα μας απέχει πάνω από μια δεκαετία, εντούτοις το Δημόσιο μπορεί ήδη από το 2014 να αντλήσει ορισμένα έσοδα μέσω της πώλησης δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στα διάφορα οικόπεδα. Αυτό υποστήριξε ο καθηγητής του Γεωλογικού Τμήματος του ΑΠΘ, Γρηγόρης Τσόκας, σε επιστημονικό συνέδριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη για τα πετρελαϊκά συστήματα σε συνεργασία με την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ και τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Γεωεπιστημόνων και Μηχανικών.
Σημειώνεται ότι ο κ. Τσόκας συμμετείχε στις επιτροπές που διοργάνωσαν τους διαγωνισμούς για τις σεισμικές έρευνες και το open door και ως εκ τούτου έχει ίδια εμπειρία από τα θέματα αυτά.
Στα πλαίσια του συνεδρίου, υποστήριξε ότι πρακτικά η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει σήμερα μια ΑΟΖ που εκτείνεται στα νότια και δυτικά της επικράτειάς της, καθώς δεν έχουν σημειωθεί αντιδράσεις στις προκηρύξεις που έγιναν για τις έρευνες υδρογονανθράκων.
Πλέον, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την ανάπτυξη των υδρογονανθράκων, τόνισε ο κ. Τσόκας, σημειώνοντας παράλληλα ότι η όλη διαδικασία είναι από τη φύση της αργή και απαιτεί υπομονή. Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι εκεί στάθηκαν τυχεροί, αφού πέτυχαν το κοίτασμα με την πρώτη γεώτρηση.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου