Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Το 26% της Ηλεκτροπαραγωγής Μπορεί να Καλύψει η Ηλιακή Ενέργεια

Τα φωτοβολταϊκά σε συνδυασμό με τα συγκεντρωτικά ηλιοθερμικά συστήματα μπορούν να παράξουν το 26% της παγκόσμιας ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) σε νέα έκθεσή του, εκτιμώντας ότι η συνολική διείσδυση των ΑΠΕ θα ανέλθει στο 65%, με τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου να μειώνονται κατά 40% ως το 2050.
Στην έκθεση της IEA με τίτλο «Energy Technology Perspectives 2014 - Harnessing Electricity’s Potential» αναφέρεται ότι η ηλιακή ενέργεια μπορεί να εξελιχθεί στην κορυφαία πηγή ενέργειας ως το 2050, υπό την προϋπόθεση να υιοθετηθούν οι κατάλληλες πολιτικές.

Όπως έχει επισημάνει και σε σχετικά πρόσφατη μελέτης της η IEA, ως το 2050 θα απαιτηθούν επενδύσεις 44 τρισ. δολαρίων για να υπάρξει «καθαρή» ενέργεια χωρίς άνθρακα. Ωστόσο, τα κέρδη θα είναι πολλαπλάσια αφού η μετάβαση στις ΑΠΕ θα εξοικονομήσει 115 τρισ. δολάρια από ορυκτά καύσιμα, με τη συνολική εξοικονόμηση οικονομικών πόρων να φτάνει τα 71 τρισ. δολάρια.
Στην έκθεση τονίζεται ότι το μερίδιο των ΑΠΕ ανήλθε στο 20% το 2011, ποσοστό που θα συνεχίσει να αυξάνεται χάρη στη μείωση του κόστους του εξοπλισμού στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια.
«Η αυξανόμενη χρήση του άνθρακα σε όλο τον κόσμο επισκιάζει την ανάπτυξη των ΑΠΕ και οι εκπομπές ρύπων της ηλεκτροπαραγωγής δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά τα τελευταία 20 χρόνια» λέει η διευθύνουσα σύμβουλος του IEA Μαρία βαν ντερ Χέφεν.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου