Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Διπλασιάζεται η Αγορά «Πράσινων» Εταιρικών Ομολόγων

Η αγορά των «πράσινων» εταιρικών ομολόγων θα διπλασιαστεί σε μέγεθος στα 20 δισ. δολ. κατά την φετινή χρονιά, καθώς οι εταιρίες που θέλουν να αντλήσουν χρηματοδότηση για περιβαλλοντικά έργα, βρίσκουν πρόθυμους δανειστές στην διογκούμενη κατηγορία των κοινωνικά συνειδητών επενδυτών, σύμφωνα με τον οίκο αξιολογήσεων Standard & Poor's.
Την περασμένη εβδομάδα, ηγαλλική ενεργειακή επιχείρηση GDP Suez εισήγαγε πράσινο ομόλογο 2,5 δισ. ευρώ για χρηματοδότηση της κατασκευής αιολικών πάρκων και υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων, καθώς επίσης και για έργα ενεργειακής αποδοτικότητας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πράσινο ομόλογο που εκδίδει ιδιωτική επιχείρηση στην ιστορία.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της GDF Suez, κ. Gérard Mestrallet δήλωσε:
«Αυτή η ασυνήθιστα μεγάλη έκδοση θα εξυπηρετήσει τις στρατηγικές προτεραιότητες και την πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης της GDF Suez στις εναλλακτικές πηγές και την ενεργειακή αποδοτικότητα στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο... Τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από την έκδοση θα δώσουν στον όμιλο την δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις μεγάλες ενεργειακές και περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε: Να αντεπεξέλθουμε στις ενεργειακές μας ανάγκες, να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια της παροχής, να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή και να βελτιστοποιήσουμε τους φυσικούς πόρους.»
Ο οίκος S&P προβλέπει ότι οι εν λόγω εκδόσεις θα συνεχίσουν να επιταχύνονται, καθώς όλο περισσότεροι επενδυτές θέτουν στόχους υπέρ του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της εταιρικής διακυβέρνησης. Ο αναλυτής του οικου Michael Wilkins αναφέρει σε έκθεσή του.
«Καθώς η αγορά συνεχίζει να αναπτύσσεται, τα μικρότερα περιβαλλοντικά έργα πιθανόν να μπορέσουν να προσελκύσουν χρηματοδότηση, συνδυαζόμενα με μεγαλύτερες επενδυτικές προσφορές, έτσι ώστε να ταιριάζουν καλύτερα στους μεγαλύτερους επενδυτές. Πιστεύουμε ότι στο επόμενο στάδιο της εξέλιξης της αγοράς, θα δούμε«πακετάρισμα» ομολόγων για να βελτιωθεί η πιστοληπτική αξιολόγηση καθώς και τάση χρηματοδότησης περιβαλλοντικών έργων με πόρους εκτός του ισολογισμού του εκδότη.»
Τα πράσινα ομόλογα δομούνται όπως τα παραδοσιακά ομολογιακά εργαλεία, αλλά τα έσοδά τους κατευθύνονται αποκλειστικά σε περιβαλλοντικά έργα. Μπορεί να τα αγοράσει ο καθένας, αλλά συνήθως τα προτιμούν ειδικευμένα funds και ιδιώτες επενδυτές, που προσβλέπουν και στην κοινωνική απόδοση εκτός από την οικονομική.
Για να διασφαλίσουν ότι η εκκολαπτόμενη αγορά πράσινων ομολόγων δεν θα χάσει την αξιοπιστία της, μια κοινοπραξία από μεγάλες τράπεζες πρόσφατα εξέδωσε εθελοντικό κώδικα οδηγιών για τα οικολογικά χρεόγραφα.
Πηγή Financial Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου