Στα 189,7 εκατομμύρια ευρώ μειώθηκε το σωρευτικό έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ), από 550 εκατομμύρια τον Δεκέμβριο του 2013.
Ωστόσο, ο υπολογισμός του νέου μειωμένου ελλείμματος έγινε με την παραδοχή ότι συνολικά οι παραγωγοί ΑΠΕ θα εκδώσουν το πιστωτικό τιμολόγιο (κούρεμα απαιτήσεων) που προβλέπεται στον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο 4524/2014 με τον οποίο επιβλήθηκαν μειώσεις στις ταρίφες, αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ και άλλα μέτρα για τον ισοσκελισμό του λογαριασμού από τον οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ. Το ποσό που αντιστοιχεί στα πιστωτικά τιμολόγια υπολογίζεται σε305 εκατομμύρια ευρώ.
Με βάση τις προβολές που κάνει ο ΛΑΓΗΕ στην εξέλιξη των μεγεθών του λογαριασμού αυτού, και υπολογίζοντας την απόδοση των μέτρων του νόμου 4524, το σωρευτικό έλλειμμα στο τέλος του 2014 θα έχει διαμορφωθεί στα 128,3 εκατομμύρια, ενώ σωρευτικό πλεόνασμα θα αρχίσει να εμφανίζει από τον Μάρτιο του 2015 και αυτό στα επίπεδα των 4 εκατομμυρίων ευρώ. Για το τέλος του ίδιου χρόνου το πλεόνασμα υπολογίζεται σε 98,69 εκατομμύρια και για τον Μάρτιο του 2016σε 162,5 εκατομμύρια.
Οι διαχειριστές της αγοράς ευελπιστούν ότι η απόδοση των πρόσφατων μέτρων για τις ΑΠΕ, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ρευστότητας στο σύνολο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μετά τις καταβολές από τη ΔΕΗ οφειλομένων προς τους διαχειριστές ΑΔΜΗΕ και τον ΛΑΓΗΕ, θα ομαλοποιήσει σε σημαντικό βαθμό τον ρυθμό πληρωμών προς τους παραγωγούς ΑΠΕ.
Να σημειωθεί εδώ ότι στις 13 Μαΐου ο ΛΑΓΗΕ εξόφλησε τιμολόγια μηνός Σεπτεμβρίου 2013 για 10.000 παραγωγούς ΑΠΕ που αντιστοιχούν στο 80% του συνόλου των εγκαταστάσεων. Έτσι αυτήν τη στιγμή οι καθυστερήσεις στις πληρωμές συνεχίζουν να βρίσκονται στο 8μηνο.
Σε ό,τι δε αφορά τις οφειλές της ΔΕΗ προς τους διαχειριστές, η καθυστερημένη καταβολή, εκτός των άλλων, προήλθε από την αμφισβήτηση εκ μέρους της ΔΕΗ του χρόνου κατά τον οποίο προέκυψαν αυτές. Έτσι απαιτήθηκε η διευκρινιστική παρέμβαση του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να πεισθεί ηΔΕΗότι θα πρέπει να καταβάλει στους διαχειριστές ποσά της τάξης των 280 εκατομμυρίων προκειμένου αυτά να μεταφερθούν στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικές και μη μονάδες.
Η εικόνα των ΑΠΕ
Σύμφωνα με τα στοιχεία Μαρτίου, ελάχιστα μεγαβάτ νέων μονάδων έχουν προστεθεί από την αρχή του χρόνου. Στα αιολικά προστέθηκαν 20 μεγαβάτ και πλέον οι αιολικές μονάδες ανέρχονται σε 1.847 μεγαβάτ, τα φωτοβολταϊκά παραμένουν αμετάβλητα στα 2.212 μεγαβάτ και τα φωτοβολταϊκά στις στέγες αυξήθηκαν κατά 1 μεγαβάτ στα 374. Αμετάβλητη παραμένει η εγκατεστημένη ισχύς σε μικρά υδροηλεκτρικά (220 μεγαβάτ) και βιομάζα-βιοαέριο (47 μεγαβάτ).
Με βάση τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία επιπλέον περίπου 80 μεγαβάτ αιολικών, 55 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών (μαζί με στέγες) και 20 μεγαβάτ βιομάζας-βιοαερίου.
Πηγή euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου