Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Ψήφος Εμπιστοσύνης οι Δηλώσεις Μπάιντεν για τον Ενεργειακό Ρόλο της Κύπρου

Θετικά αποτιμάται για την Κύπρο η πρόσφατη επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καθώς μπορεί να μην υπήρξαν αποτελέσματα σε ότι αφορά το κυπριακό, αλλά η Λευκωσία έλαβε τα μηνύματα που ήθελε σε ότι αφορά το φυσικό αέριο και την στάση της Τουρκίας στο συγκεκριμένο θέμα.
Ο κ. Μπάιντεν δήλωσε επανειλημμένα ότι η Κύπρος θα έχει στο εξής έναν αναβαθμισμένο ρόλο σε ότι αφορά την ενέργεια λόγω των εξελίξεων που διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο στο φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Λευκωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως χαρτί για να ενισχύσει τον ρόλο και την επιρροή της στην περιοχή.
Ακόμα πιο σημαντικό, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος μετέφερε στον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι η Τουρκία θα χάσει το τραίνο αν δεν αντιληφθεί την σημασία της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στην περιοχή και θα επωφεληθεί μόνο σε περίπτωση που βρεθεί μια βιώσιμη λύση για το κυπριακό. Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει απόλυτα τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης για το θέμα και σε ένα βαθμό αποτελεί ασπίδα υπέρ της Λευκωσίας σε ότι αφορά τις βλέψεις της Άγκυρας για την ΑΟΖ και τις δικές της βλέψεις στην περιοχή.

Παράλληλα, η επίσκεψη και οι δηλώσεις Μπάιντεν έχουν ως πιθανούς παραλήπτες και τους Ισραηλινούς και την αμερικανική Noble Energy σε ότι αφορά την εξαγωγή του δικού τους φυσικού αερίου, καθώς η Κύπρος επιθυμεί διακαώς να λάβει μέρος του ισραηλινού αερίου για να τροφοδοτήσει τον σταθμό υγροποίησης που σχεδιάζει στο Βασιλικό. Η τοποθέτηση του Μπάιντεν αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για το νησί ως μετακομιστικό σταθμό για το αέριο.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η Ουάσιγκτον από τη μια πλευρά δεν θέλει να εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στα ενεργειακά τεκταινόμενα της περιοχής, αλλά φροντίζει παρόλα αυτά να προστατεύσει την Κύπρο και φυσικά το σύμμαχο Ισραήλ απέναντι στην Τουρκία, η οποία πλέον δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τις ΗΠΑ.

Όλα αυτά τη στιγμή που το προσεχές καλοκαίρι αναμένεται να λάβουν χώρα νέες εξελίξεις στους υδρογονάνθρακες. Στην Κύπρο είναι προγραμματισμένες νέες γεωτρήσεις από τις εταιρείες που έχουν αναλάβει τα δικαιώματα έρευνας στα οικόπεδα της ΑΟΖ, ενώ στο Ισραήλ οι αντίστοιχες πετρελαϊκές σκοπεύουν να υπογράψουν σύντομα συμβόλαια εξαγωγής του αερίου προς τους σταθμούς LNG της Αιγύπτου.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου