Ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας (East Med) είναι ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, ενώ τη σπουδαιότητά του αναγνωρίζει και η ΕΕ, η οποία ενέταξε το έργο ανάμεσα σε εκείνα που θα χρηματοδοτήσει. Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης επιδιώκει την ταχεία προώθηση του αγωγού, αφού το έργο συνδέεται και με τις πρόσφατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της Κύπρου και του Ισραήλ, αλλά και λόγω των επενδύσεων που φέρνει, συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, και των 2.000 θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν…
Επικοινωνία με την Edison: Ετσι, μετά την εισήγησή του στην αρμόδια διυπουργική επιτροπή να ενταχθεί στα έργα fast track το τμήμα του αγωγού από την Κύπρο μέχρι την Κρήτη και στη συνέχεια μέχρι την Πελοπόννησο και από εκεί μέχρι την Ηπειρο, ο Γ. Μανιάτης ανέλαβε άλλη μια πρωτοβουλία. Για να φέρει επενδυτές αλλά και για να μειώσει το κόστος που επωμίζεται η ΔΕΠΑ για την κατασκευή του έργου, τηλεφώνησε στον διευθύνοντα σύμβουλο του ιταλικού κολοσσού Edison, Μπ. Λεσκέρ, ζητώντας του η εταιρεία να αναλάβει από κοινού με τη ΔΕΠΑ τη χρηματοδότηση της μελέτης σκοπιμότητας του αγωγού…
Δεκτό το αίτημα: Στη συνομιλία του με τον Μπ. Λεσκέρ, ο Γ. Μανιάτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία που ήδη υπάρχει με τη θυγατρική της γαλλικής Edf στον ελληνοϊταλικό αγωγό, καθώς και στα οφέλη που θα έχει αργότερα η εταιρεία του με την κατασκευή και πλήρη λειτουργία του «East Med». Ο διευθύνων σύμβουλος της Edison αποδέχτηκε το αίτημα και έτσι η ιταλική εταιρεία διευρύνει ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνεται ότι η Edison έχει αναπτύξει συνέργειες με ελληνικές εταιρείες στους τομείς του ηλεκτρισμού και των υδρογονανθράκων…
(ethnos.gr, 22/05/2014)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου