Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Τριπλασιάζεται η Θαλάσσια Έκταση που Ελέγχει η Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι ο Πούτιν και η Ρωσία βγήκαν κερδισμένοι από την προσάρτηση της Κριμαίας, καθώς εξασφάλισαν νέα εδάφη και έστειλαν σαφές μήνυμα στη Δύση για ότι έχει σχέση με την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς. Η αλήθεια είναι όμως, ότι η Κριμαία είναι σημαντική για έναν ακόμη λόγο: Ότι αυξάνει σημαντικά τη θαλάσσια έκταση που ελέγχει η Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα.
Πιο αναλυτικά, η Ρωσία κατάφερε να τριπλασιάσει την ΑΟΖ της στη Μαύρη Θάλασσα προσαρτώντας την Κριμαία, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για εκμετάλλευση νέων ορυκτών πόρων, όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η Μόσχα φρόντισε να μην αναφερθεί καθόλου στο γεγονός αυτό, αλλά διεθνείς αναλυτές το έχουν υπογραμμίσει ως έναν από τους βασικότερους λόγους για τον οποίο η Ρωσία έλαβε την απόφαση να κάνει την Κριμαία ρωσική.

Εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στην προσάρτηση και στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της περιοχής, τονίζοντας ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για το αέριο και το πετρέλαιο στην προκείμενη περίπτωση.
Την ίδια στιγμή, ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι στα νέα ύδατα που εξασφάλισε η Ρωσία κρύβονται σημαντικά αποθέματα υδρογονανθράκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από το 2012, η Ρωσία προχώρησε σε συμφωνία με την Eni για έρευνες υδρογονανθράκων στην τότε ΑΟΖ της στην Μάυρη Θάλασσα, ορμώμενη από ανακαλύψεις που έγιναν στην ρουμανική ΑΟΖ. Επίσης το 2012, η Ουκρανία είχε προχωρήσει σε αντίστοιχη συμφωνία με την Exxon-Mobil, η οποία υπερίσχυσε της ρωσικής Lukoil στον διαγωνισμό.
Πλέον, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, η Ρωσία φρόντισε να συμπεριλάβει στην διακήρυξή της ότι το διεθνές δίκαιο θα καθορίσει τα θαλάσσια σύνορα στη Θάλασσα του Αζώφ και στη Μαύρη Θάλασσα, προλειάνοντας το έδαφος για τη συνέχεια.
Τέλος, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι η αύξηση της ρωσικής θαλάσσιας περιοχής σε τέτοιο βαθμό είναι πιθανό να πυροδοτήσει αντιδράσεις από τα άλλα κράτη της Μαύρης Θάλασσας, όπως Ρουμανία, αν και ορισμένα από αυτά δεν αναμένεται να το κάνουν γιατί εξαρτώνται από τη Ρωσία ενεργειακά (βλέπε Τουρκία).
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου