Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Ολοκληρώθηκε η Συμφωνία Μαμούθ Gazprom-CNPC για το Φυσικό Αέριο

Η ρωσική Gazprom υπέγραψε σήμερα την πολυαναμενόμενη συμφωνία με την κινεζική CNPC για την προμήθεια φυσικού αερίου. Δεν δόθηκαν μέχρι στιγμής στη δημοσιότητα λεπτομέρειες αναφορικά με το ύψος της συμφωνίας, η οποία εκτιμάται ότι θα αφορά την προμήθεια 38 δισ. κυβικών μέτρων ρωσικού αερίου ετησίως στην Κίνα, μέσω του νέου ανατολικού αγωγού που θα συνδέει τις δυο χώρες.
Παρόλα αυτά, ανεπίσημες πληροφορίες θέλουν την τιμή του φυσικού αερίου να βρίσκεται κοντά στα επίπεδα που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι πελάτες τηςGazprom, ενώ η συμφωνία στο σύνολό της αποτιμάται στα επίπεδα των 400 δισ. δολαρίων.

Η Gazprom δήλωσε πως η συμφωνία με την Κίνα είναι «οικονομικά βιώσιμη». Ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας, Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε πως συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα ως προς την προκαταβολή για τις υποδομές του αγωγού, ενώ σημείωσε πως οι ποσότητες αερίου θα ξεκινήσουν να εξάγονται 4-6 χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας. Επίσης, ο κ. Μίλερ δήλωσε ότι οι τελικές λεπτομέρειες για το συμβόλαιο τωνGazpromCNPC αποσαφηνίστηκαν στις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης, μετά από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος τόνισε ότι η τιμολόγηση αποτελεί «εταιρικό μυστικό» και απέφυγε να δώσει έναν συγκεκριμένο αριθμό για την τιμή του αερίου που θα εξάγει η εταιρεία του στην Κίνα.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο πλευρές έχουν την πρόθεση να εφαρμόσουν ειδικά προνομιακά φορολογικά καθεστώτα σε ότι αφορά τις μεταξύ τους συναλλαγές. Η Ρωσία έχει προτείνει να μηδενίσει τον φόρο παραγωγής για τα κοιτάσματα αερίου που θα τροφοδοτήσουν την Κίνα, ενώ το Πεκίνο εξέφρασε την προθυμία του να ακυρώσει τους δασμούς για το ρωσικό αέριο.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου