Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Κολοσσιαία Συμφωνία Ρωσίας - Κίνας

Η «Δύναμη της Σιβηρίας» θα είναι, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, «χωρίς υπερβολή το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στον πλανήτη την επόμενη τετραετία». Μετά την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν την Τετάρτη στη Σαγκάη ο Ρώσος πρόεδρος και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίγκ, ο αγωγός με το ηχηρό όνομα θα συνδέσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Σιβηρίας με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της Ανατολικής Κίνας.
Οι ΗΠΑ είχαν προσπαθήσει να αποτρέψουν τη συμφωνία, συμβουλεύοντας την Κίνα, διά στόματος υπουργού Οικονομικών Τζέικομπ Λιου, να μην αποδυναμώσει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Μόσχα. Η προτροπή προφανώς αγνοήθηκε, ενώ, σε μία κίνηση γεμάτη συμβολισμό, ως ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου, αρμόδιος για τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, ορίστηκε ένας από τους συνεργάτες του Πούτιν στον οποίο έχουν επιβληθεί δυτικές κυρώσεις, ο Γκενάντι Τιμτσένκο.

Ενώ η Κίνα αποτελεί ήδη έναν από τους κυριότερους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, η συμφωνία των δύο ασιατικών χωρών για τον αγωγό φυσικού αερίου είχε μείνει μετέωρη επί μία δεκαετία. Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών, όμως, έδωσαν άλλη δυναμική στη συνεργασία.
Η φιλολογία περί απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο οδήγησε τη Μόσχα στη συνειδητοποίηση ότι όλοι οι αγωγοί της, υπάρχοντες και υπό κατασκευήν, είναι στραμμένοι προς τη Δύση. Η ανάγκη για εξισορροπητικά βήματα μαλάκωσε τη ρωσική διαπραγματευτική στάση, ωθώντας τη Μόσχα να υπογράψει ένα συμβόλαιο το οποίο, αν οι διαρροές ευσταθούν, είναι ιδιαίτερα επωφελές για την Κίνα.
Οταν η «Δύναμη της Σιβηρίας» κατασκευαστεί (περί το 2018-2020) η Κίνα θα προμηθεύεται ρωσικό φυσικό αέριο για τριάντα χρόνια με τιμές που δεν αποκαλύφθηκαν, χαρακτηριζόμενες εμπορικό μυστικό. Οι πληροφορίες του πρακτορείου Ρόιτερς αναφέρουν ότι η τιμή κυμαίνεται κάπου ανάμεσα στα 350 και τα 380 δολάρια ανά χίλια κυβικά και είναι η χαμηλότερη στην οποία μπορούσε να συμφωνήσει η Μόσχα χωρίς να έχει ζημίες. Παράλληλα, τα 55 από τα 75 δισ. δολάρια που θα απαιτηθούν για το κολοσσιαίο κατασκευαστικό έργο θα χορηγηθούν από τη Ρωσία, η οποία επίσης εγκατέλειψε την απαίτηση για προκαταβολικές πληρωμές.
Στο μέλλον, η «Δύναμη της Σιβηρίας» θα φέρει συμπληρωματικά έσοδα στη Ρωσία επιτρέποντάς της να προσεγγίσει και τις υπόλοιπες αγορές της Βορειοανατολικής Ασίας (Κορέα, Ιαπωνία), αλλά σήμερα η μεγαλύτερη χρησιμότητα της συμφωνίας είναι γεωστρατηγική.
«Το συμβόλαιο 30ετίας με την Κίνα έχει στρατηγική σημασία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική απομόνωσης της Ρωσίας. Η πολιτική αυτή δεν θα λειτουργήσει», δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Κάτω Βουλής και σύμμαχος του Πούτιν, Αλεξέι Πούσκοφ.
Καθώς στο λιμάνι της Σαγκάης διεξάγονταν κοινές ρωσοκινεζικές ναυτικές ασκήσεις, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν όχι μόνο στην ενεργειακή συνεργασία αλλά και στη μεταφορά στρατιωτικής τεχνογνωσίας από τη Ρωσία στην Κίνα και στην αγορά προϊόντων υψηλής τεχνολογίας από την Κίνα στη Ρωσία.
Ο σινορωσικός άξονας διαμορφώθηκε πάνω από όλα με το βλέμμα στραμμένο στις ΗΠΑ, καθώς η Κίνα γίνεται όλο και πιο διεκδικητική απέναντι στους συμμάχους των ΗΠΑ στον Ειρηνικό. Ο κινεζικός Τύπος ανέφερε με σαφήνεια ότι μετά τη συμφωνία, το Πεκίνο προσδοκά από τη Ρωσία ενεργή στήριξη εναντίον του Ιάπωνα πρωθυπουργού Αμπε.
Αν οι ισορροπίες στην Ασία παραπέμπουν σε επανέκδοση του Ψυχρού Πολέμου, η Ευρώπη συνεχίζει στην πράξη να ακολουθεί μια σύγχρονη «Οστ Πολιτίκ»: ακόμη και μετά την κατασκευή του σινορωσικού αγωγού, η Γηραιά Ηπειρος θα παραμείνει μακράν ο κυριότερος ενεργειακός πελάτης της Ρωσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ρωσοκινεζική συμφωνία αφορά 38 δισ. κυβικά φυσικού αερίου, ενώ το 2013 η Ευρώπη προμηθεύτηκε 160 δισ. κυβικά και οι υπό κατασκευήν αγωγοί για μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη θα έχουν δυναμικότητα 63 δισ. κυβικά.
(από την εφημερίδα "Καθημερινή", 24/05/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου