Η Ιταλία θα μπορούσε να αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Αλγερία, τη Λιβύη και την Ολλανδία προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη διακοπή του εφοδιασμού από τη Ρωσία, δήλωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Claudio De Vincenti, στη συνάντηση των υπουργών ενέργειας των G7 στη Ρώμη.
«Είμαστε σε θέση να αυξήσουμε ταχέως τις εισαγωγές από τις προμηθεύτριες χώρες ... τη Λιβύη, την Αλγερία και τις Κάτω Χώρες», δήλωσε στο Reuters ο De Vincenti.
Η Ιταλία παράγει πάνω από το 40% του ηλεκτρισμού της από το φυσικό αέριο και εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο καθώς οι εισαγωγές από την Αλγερία μειώνονται και οι λιβυκές παροχές είναι περιορισμένες λόγω των πολιτικών αναταραχών στη χώρα.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin έχει τονίσει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να διακόψει την παροχή προς την Ουκρανία σε περίπτωση που η τελευταία δεν αρχίσει να πληρώνει το χρέος που έχει απέναντί της. Η Gazprom το εκτιμά στα 2.5δις ευρώ.
Η Ρώμη έχει επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση του αγωγού ΤΑΡ ο οποίος θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στην Ιταλία, ωστόσο στηρίζει επίσης και τον αγωγό του South Stream, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
«Ο South Stream παραμένει ζωτικής σημασίας. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο αγωγός που φθάνει στην Ιταλία θα μπορούσε να είναι επωφελής σε σύγκριση με ένα τελικό σημείο στην Αυστρία», δήλωσε ο De Vincenti.
Η αυστριακή OMV συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα με την Gazprom ότι ο South Stream θα κατευθυνθεί προς τον κόμβο φυσικού αερίου στην Αυστρία Baumgarten, και όχι στην Ιταλία, η οποία ήθελε το τελικό σημείο στη βορειοανατολική ιταλική πόλη Tarvisio.
Η κυβέρνηση της Ρώμης θέλει να μετατρέψει την Ιταλία σε ένα νότιο ευρωπαϊκό κόμβο φυσικού αερίου που θα μεταφέρει αφρικανικές προμήθειες στην Ευρώπη, δεδομένου ότι αναπτύσσει ικανότητες αντίστροφης ροής στα βόρεια σύνορά της.
Ανακαλύψεις
Ωστόσο ο De Vincenti δήλωσε ότι η Ιταλία εξετάζει επίσης τη σύνδεση φυσικού αερίου με την Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ, της Κύπρου και της Μάλτας έχουν αυξήσει τις ελπίδες για νέες πηγές εφοδιασμού της Ευρώπης.
«Θα μπορούσε σίγουρα να είναι μια δυνατότητα στο μέλλον ... θα πρέπει να δούμε σε ποια μορφή, είτε αγωγός ή υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG)», είπε.
Ο αγωγός ITGI Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας ίσως είναι υποψήφιος για αυτόν τον ρόλο, είπε.
«Ο αγωγός έχει ήδη όλες τις άδειες», τόνισε.
Πηγή κοντά στο θέμα είπε στο Reuters τη Δευτέρα ότι έχουν γίνει επαφές μεταξύ του ΤΑΡ και του ITGI όπου συζήτησαν πιθανή συνεργασία.
Ο De Vincenti τόνισε ότι η Ιταλία έχει 3 τερματικούς υγροποιημένου φυσικού αερίου που δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς σήμερα.
«Υπάρχουν τουλάχιστον 3 άλλοι τερματικοί που σκοπεύουμε να λειτουργήσουμε τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε.
Πηγή EurActiv.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου