Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Το Χρονικό και οι Προεκτάσεις της Αποτυχημένης Συμφωνίας με την Woodside για το Λεβιάθαν

Οι αναλυτές και οι επενδυτές στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ παρέμειναν αδιάφοροι μετά την ανακοίνωση της αυστραλιανής Woodside Petroleum ότι αποσύρεται από την συμφωνία για το κοίτασμα Λεβιάθαν. Οι μετοχές των εταίρων του Λεβιάθαν ( DelekAnver,Ratio) υποχώρησαν μετά την ακύρωση της συμφωνίας. Μπορεί να υποτεθεί όμως, ότι αν η ανακοίνωση αυτή είχε γίνει ένα χρόνο πριν, τότε η επίδραση στις μετοχές τους θα ήταν καταστροφική.
Η ακύρωση από την πλευρά της Woodside αφήνει την Delek με καλές εναλλακτικές λύσεις για την πώληση του φυσικού αερίου και με αρκετό κεφάλαιο για να χρηματοδοτήσει το δικό της μερίδιο για την ανάπτυξη του Λεβιάθαν, λόγω της επιτυχημένης έκδοσης ομολόγου νωρίτερα αυτό το μήνα και λόγω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων που δεν σχετίζονται με το αέριο. Η κατάσταση της Ratio, η οποία κατέχει το 25% της άδειας του Λεβιάθαν είναι πιο απρόβλεπτη.

«Συνεχίζουμε όπως συνήθως», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνοντας της NobleEnergy, Τσαρλς Ντέιβιντσον, αλλά οι προεκτάσεις της ακύρωσης θα μπορούσαν να είναι οδυνηρές, ακόμα και αν η ανάπτυξη του Λεβιάθαν συνεχιστεί ομαλά βραχυπρόθεσμα. Τα εμπορικά ρίσκα του κοιτάσματος έχουν ενταθεί. Οι πιθανότητες ολοκλήρωσης μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας προμήθειας αερίου στην Ασία έχουν εκμηδενιστεί δίχως τις ικανότητες και τους πελάτες που θα έφερνε η Woodside με βάση τη συμφωνία.
Χωρίς την επιλογή της Woodside, οι εταίροι του Λεβιάθαν είναι ασθενέστεροι στις διαπραγματεύσεις με τους πελάτες και τις κυβερνήσεις στην Τουρκία και την Αίγυπτο. Αρκεί να υποχωρήσει άλλος ένας πυλώνας και θα υπονομευτεί η εμπιστοσύνη στο αναπτυξιακό μοντέλο του Λεβιάθαν. Για την ισραηλινή αγορά, αυτό δεν είναι μόνο ένα πλήγμα στην εικόνα της από την αποχώρηση ενός ξένου επενδυτή, αλλά επίσης η απώλεια της μόνης εταιρείας που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη Noble Energy. Φαίνεται ότι η πλήρης εξάρτηση του Ισραήλ από τη Noble θα γίνει βαθύτερη.
Η ακύρωση δεν ήταν έκπληξη, δεδομένων των διαφωνιών τον τελευταίο καιρό, με αποκορύφωμα την θεατρική αποχώρηση του διευθύνοντα της Woodside, Πίτερ Κόλμαν, από την τελετή υπογραφής στην Ιερουσαλήμ.
Μια σύντομη υπενθύμιση: Ο ισχυρός άνδρας της Delek, Γιτζάκ Τσούβα, και οι εταίροι του έφεραν την Woodside στο Ισραήλ πιστεύοντας ότι οι ίδιοι δεν διέθεταν την δυνατότητα ανάπτυξης του Λεβιάθαν από μόνοι τους. Αναζήτησαν έναν μεγάλο ενεργειακό όμιλο για να συνεισφέρει κεφάλαια και εμπειρία και για να φέρει πελάτες από την Άπω Ανατολή, οι οποίοι θα πλήρωναν αδρά για το ισραηλινό αέριο. Δύο χρόνια πριν, όλοι μιλούσαν για την ανάγκη κατασκευής ενός μεγάλου σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου. Η συστάσεις της επιτροπής Τζέμαχ για τις εξαγωγές του αερίου βασίστηκαν στο μέγεθος αυτού του σταθμού, ο οποίος πλέον είναι εκτός συζήτησης.
Εκ των υστέρων, φαίνεται ότι οι σπόροι της διχόνοιας ήταν έτοιμοι από τον Δεκέμβριο του 2012, όταν υπογράφτηκε το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας. Ο Τσούβα και οι ισραηλινοί εταίροι του στην Ratio δεν ήταν ευχαριστημένοι με όσα προσέφερε η Woodside και φαίνεται ότι η συμφωνία τους επιβλήθηκε από τον αμερικανικό συνεργάτη τους. Η δυσαρέσκεια μεταφράστηκε στην δημιουργία μιας εναλλακτικής αγοράς για το αέριο του Λεβιάθαν.
Οι επαφές με μεγάλους πελάτες στην Τουρκία, στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία αρχικά προορίζονταν να βοηθήσουν ώστε να εξασφαλίσουν οι εταίροι μια καλύτερη συμφωνία από την Woodside. Όμως, αυτή η προσπάθεια, την οποία ανέλαβε ο διευθύνοντας της Delek Drilling, Γιόσι Άμπου, υπήρξε τόσο επιτυχημένη που ο Τσούβα την ερωτεύτηκε και έβαλε στην άκρη το όραμα της πώλησης LNG στην Κίνα και την Ιαπωνία. Η μεταστροφή ολοκληρώθηκε όταν συμφώνησε και η Noble Energy και ανακοίνωσε ότι η πώληση του αερίου μέσω αγωγών στις περιφερειακές αγορές είναι η ενδεδειγμένη λύση.
Οι προσωπικές σχέσεις επίσης συνέβαλαν στην αποτυχία της συμφωνίας. Οι διοικούντες της Delek αρνήθηκαν να συναντηθούν με τους εκπροσώπους τηςWoodside για έξι μήνες και αυτό προσέβαλε βαθιά τους Αυστραλούς. Ο Τσούβα βίωσε την απάντησή τους στην συζήτηση που είχε με τον Κόλμαν στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου King David στην Ιερουσαλήμ. Ο Κόλμαν είπε στον Τσούβα να παραμείνει μακριά από την εταιρεία του και εγκατέλειψε τους εταίρους του Λεβιάθαν άμεσα.
Πηγή www.globes.co.il 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου