Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Οι Λόγοι που Επέλεξαν την Κύπρο οι Ενεργειακοί Κολοσσοί

Στην Κύπρο για εγκατάσταση και για δραστηριοποίηση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αναμένονται δύο εταιρείες – κολοσσοί στον τομέα παροχής υπηρεσιών στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις Η.Π.Α. 

Όπως ανέφερε από το Σάββατο η «Αλήθεια», πρόκειται για τις εταιρείες Halliburton με δραστηριότητες σε 80 χώρες ανά την υφήλιο, και Schlumberger, με παρουσία σε 85 χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με την πληροφόρησή μας, η Halliburton θα παρέχει υποστηριχτικές εργασίες στη Noble όσο αφορά τις εργασίες της στην Κυπριακή ΑΟΖ, όπως επίσης και παροχή υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου με βάση την Κύπρο.


Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΒΑΣΗ
Η επιλογή της Κύπρου προσφέρει στις εταιρίες αυτές την καλύτερη βάση για τις δραστηριότητές τους στην ευρύτερη περιοχή. Η πολιτική σταθερότητα και τα νομικά πλαίσια που διέπουν τη χώρα μας ήταν οι λόγοι επιλογή της χώρας μας, η οποία παρουσιάζει πλεονεκτήματα σε σχέση με τις γειτονικές χώρες. Για παράδειγμα, το Ισραήλ είναι αποκομμένο από τις γειτονικές του χώρες πλην της Κύπρου κάτι που θα δυσκόλευε τις προσπάθειές τους για εκτέλεση συμβολαίων στις ΑΟΖ άλλων κρατών, ενώ σε Αίγυπτο και Λίβανο η κατάσταση είναι τεταμένη και δεν προσφέρεται η απαιτούμενη σταθερότητα στις εταιρείες αυτές για να τις χρησιμοποιήσουν ως βάση για τις εργασίες τους.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Πάντως, το όνομα και η διείσδυση που έχουν στη συγκεκριμένη αγορά οι δύο αυτές εταιρείες - κολοσσοί και το γεγονός ότι διάλεξαν την Κύπρο ως βάση τους για την ευρύτερη περιοχή, από μόνο του μπορεί να ανεβάσει το ενδιαφέρον και για άλλες εταιρείες όπως χρησιμοποιήσουν την Κύπρο για βάση τους για εργασίες στην περιοχή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπάρχει περαιτέρω ενδιαφέρον και από άλλες εταιρείες, για τα μελλοντικά στάδια σε ότι αφορά το Κυπριακό φυσικό αέριο. Ιδιαίτερα, υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες για το επόμενο στάδιο σε ότι αφορά το αέριο μας και που αφορά το χτίσιμο εγκαταστάσεων στο νησί μας μετά από τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων της ENI-KOGAZ στα οικόπεδα 2,3 και 9 της Κυπριακής ΑΟΖ και όταν διαφανεί σε καλύτερο βαθμό το μέγεθος των κοιτασμάτων στα Κυπριακά οικόπεδα.
ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ
Υπενθυμίζουμε πως η ιταλο-νοτιοκορεατική κοινοπραξία καταβάλλει προσπάθειες για επίσπευση τον Αύγουστο της πρώτης της γεώτρησης και όχι στο τέλος του χρόνου όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. Να αναφέρουμε επίσης πως ενδιαφέρον για να καταστήσει την Κύπρο έδρα της για δραστηριότητες στην περιοχή, δείχνει και η θυγατρική της ΕΝΙ, SAIPEΜ, το πλοίο της οποίας (CASTORONE), βρίσκεται στο λιμάνι της Λεμεσού για ανεφοδιασμό και προετοιμασία για υποθαλάσσιες εργασίες που θα εκτελέσει στην Αίγυπτο. Το πλοίο θα φορτώσει σωλήνες βάρους 4 χιλιάδων τόνων και θα αναχωρήσει σε μια εβδομάδα για την περιοχή της Αιγύπτου, όπου θα ποντίσει υποθαλάσσιο αγωγό.

(Πηγή: Αλήθεια, nfognomonpolitics.blogspot.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου