Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Σκαρφαλώνει η Τιμή του Brent Λόγω της Έκρυθμης Κατάστασης στη Νιγηρία και τη Λιβύη

Άνοδο της διεθνούς τιμής του πετρελαίου έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες τα αιματηρά γεγονότα στη Νιγηρία και στη Λιβύη, δύο σημαντικές χώρες-παραγωγούς αργού της Αφρικής. Σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για την ουκρανική διένεξη, η τιμή του Brent έχει σκαρφαλώσει πλέον στα 110 δολάρια, αυξημένη κατά 5 δολάρια από τις αρχές του μήνα.
Πιο αναλυτικά, στις 20 Μαΐου εξερράγη βόμβα στην πόλη Τζος της Νιγηρίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 118 ατόμων. Η τρομοκρατική ενέργεια υπογράμμισε για ακόμη μια φορά τις διαιρέσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της Νιγηρίας, ενώ οι αρχές θεωρούν ότι υπεύθυνη είναι η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, η οποία έχει θέσει ως στόχο το να μετατρέψει την χώρα σε ισλαμικό κράτος.

Να σημειωθεί ότι η Νιγηρία είναι από τις βασικές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, μέλη του OPEC, με ημερήσια παραγωγή που πλησιάζει τα 2,5 εκατ. βαρέλια. Παρά το γεγονός ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες μέχρι στιγμής περιορίζονται στο ΒΑ τμήμα της χώρας, ενώ η παραγωγή είναι συγκεντρωμένη στο νότιο τμήμα και συγκεκριμένα στο Δέλτα του Νίγηρα, ήδη έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στη διεθνή πετρελαιαγορά, καθώς το συμβόλαιοBrent έχει σημειώσει συνεχή άνοδο τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Από τα 106,5 δολάρια ανά βαρέλι που επωλείτο το Brent στις αρχές Μαΐου, η τιμή έχει πλέον σκαρφαλώσει στα 110,11 δολάρια για παραδόσεις Ιουλίου.
Την ανοδική τάση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου επηρεάζει επίσης και η έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη, όπου ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ έχει κηρύξει αγώνα κατά των διαφόρων ενόπλων ομάδων, κυρίως ισλαμικής προελεύσεως, οι οποίες έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τμήματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Τρίπολης.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου