Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Βουλγαρία: Για Καταχρήσεις Εκατομμυρίων Κατηγορούνται οι Εταιρείες Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας

Πάλι υψηλή τάση στον ενεργειακό τομέα στη Βουλγαρία. Μετά την ασταμάτητη "ανταλλαγή πυρος" μεταξύ των Βρυξελλών και της Σόφιας με αφορμή την κατασκευή του αγωγού "Νότιο Ρεύμα" και τις απειλές η Βουλγαρία να μείνει χωρίς φυσικό αέριο λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, ήρθε η σειρά και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Έλεγχος της κρατικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας διαπίστωσε ότι οι τρεις εταιρείες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος κατά την περίοδο 2008-2012 έκαναν καταχρήσεις 818 εκατομμυρίων λέβα (420 εκατομμύρια ευρώ), διαπράττοντας 2.690 παραβιάσεις συνολικά. Πρόκειται για μη ποιοτικό ηλεκτρικό ρεύμα, για προβλήματα με τα ηλεκτρόμετρα και μεγαλύτερες προβλεπόμενες απώλειες που καλύπτονται από την τιμή του ηλεκτρικού.

Οι εταιρείες απέρριψαν τις κατηγορίες και η ΕΕ προειδοποίησε για πολιτικές πιέσεις εναντίον τους. Γιατί και οι τρεις επιχειρήσεις διανομής ηλεκτρικής ενέργειας – CEZ, EVN, και Energo-Ρro είναι ξένες εταιρείες που απειλήθηκαν με αφαίρεση των αδειών τους. Για τις παραβιάσεις αυτές η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα επιβάλει στις τρεις εταιρείες πρόστιμα ύψους από 54 εκατομμύρια λέβα (28 εκατομμύρια ευρώ) έως 2,5 δισεκατομμύρια λέβα (1,3 δισεκατομμύρια ευρώ). Η ρυθμιστική αρχή ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα αφαιρέσει τις άδειες των εταιρειών ή όχι. Πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός που η έκθεση κοινοποιήθηκε μια εβδομάδα πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές και υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσει σοβαρό διεθνές σκάνδαλο.
Σύμφωνα με τις κύριες κατηγορίες, οι τρεις εταιρείες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας "φούσκωσαν" τα έξοδά τους και τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν προορίστηκαν για διοικητικούς σκοπούς. Τα επιπρόσθετα έξοδα ύψους 818 εκατομμυρίων λέβα/420 εκατομμύρια ευρώ/ δε συμπεριλήφθηκαν στους απολογισμούς των εταιρειών, αλλά φόρτωσαν την τιμή του ηλεκτρικού.

Οι τρεις εταιρείες διαβεβαιώνουν ότι με τις ενέργειές τους δεν έχουν παραβιάσει τον νόμο και οι ισχυρισμοί της ρυθμιστικής αρχής δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις στην κοινωνία.
Πρέσβεις 6 χωρών μελών της ΕΕ προειδοποίησαν ότι η αφαίρεση των αδειών θα δώσει εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα στους επενδυτές. Οι πρώτοι διπλωμάτες της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας επιμένουν η κυβέρνηση να μην ασκεί πολιτικές πιέσεις στην κρατική ρυθμιστική αρχή και να λύσει τα προβλήματα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του νόμου.

Η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ επίσης τάχθηκε υπέρ των εταιρειών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που δείχνει ότι τα προβλήματα παρακολουθούνται από κοντά στην ΕΕ. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ επίσης σχολίασε ότι οι αποφάσεις της κρατικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας πρέπει να αντιστοιχούν στις παραβιάσεις και να είναι τεκμηριωμένες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την τήρηση των νόμων στην κοινότητα, κάτι που αποτελεί προειδοποίηση για νέα μήνυση κατά της Βουλγαρίας.
Πηγή Βουλγαρική Ραδιοφωνία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου