Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Επιμένουν Ρωσικά οι Exxon και Shell Παρά τις Κυρώσεις και τις Πιέσεις της Ουάσιγκτον

Η ExxonMobil και η Shell εξέφρασαν την προθυμία τους να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, παρά τις δυτικές κυρώσεις, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ.
«Συζητήσαμε με τις διοικήσεις της Exxonκαι της Shell και επιβεβαίωσαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν τις επενδύσεις και την συνεργασία με τις δικές μας εταιρείες», τόνισε σχετικά ο Νόβακ.
Παράλληλα, δήλωσε στο CNN ότι η κρατική πετρελαϊκή Rosneft προωθεί σχέδιο εκμετάλλευσης των ορυκτών πόρων της Αρκτικής στις θάλασσες Λάπτεφ και Τσούκσι από κοινού με την Exxon.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο μήνα, ο Βλαδιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε να βοηθήσει τις προσπάθειες της Shell στην Ρωσία, ανάμεσά τους και την ανάπτυξη του σχεδίου Σαχαλίνη-2 για παραγωγή αερίου.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι ενεργειακοί και οικονομικοί σχεδιασμοί των μεγάλων ιδιωτικών πολυεθνικών πετρελαϊκών δεν επηρεάζονται σημαντικά από την βούληση της Ουάσιγκτον σε ότι αφορά τις κυρώσεις και την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία.
Οι εταιρείες αυτές έχουν προχωρήσει σε στρατηγικές συμφωνίες με τις αντίστοιχες ρωσικές και αντιμετωπίζουν την ρωσική αγορά ως μια μεγάλη υπόσχεση για το μέλλον της παραγωγής τους, τόσο στο πετρέλαιο, όσο και στο φυσικό αέριο. Για τον λόγο αυτό, οι διοικήσεις της Exxon και της Shellαντιλαμβάνονται ότι πρέπει να προστατεύσουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη τους, παρά να υποκύψουν στις πιέσεις του Λευκού Οίκου στα πλαίσια μιας πολιτικής που μπορεί να αποδειχτεί βραχύβια.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου