Η πρόθεση αξιοποίησης ενός δημόσιου παραλιακού ακινήτου στην περιοχή της Ελαφονήσου, στη Λακωνία, έχει ανάψει φωτιές προεκλογικά. Οι τόνοι, τόσο από τους πολέμιους του σχεδίου όσο και από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) που επιδιώκει τη συγκεκριμένη αξιοποίηση, έχουν ανεβεί αισθητά.
Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων προχώρησε χθες σε δεύτερη ανακοίνωση για το ίδιο θέμα, κάνοντας λόγο για «αποπροσανατολισμό του δημόσιου διαλόγου» και συζήτηση που σχετίζεται με ένα «ανύπαρκτο θέμα». Στελέχη του μάλιστα αφήνουν να εννοηθεί ότι πίσω από τις αντιδράσεις κρύβονται και επίδοξοι καταπατητές. «Αν δεν βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο, δεν θ’ αποτελούσε θέμα συζήτησης», λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ.
Από την άλλη πλευρά, οι πολέμιοι των σχεδίων του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης του συγκεκριμένου ακινήτου κάνουν λόγο για «ξεπούλημα» των πιο όμορφων παραλιών της χώρας. Μεταξύ αυτών, ο δήμαρχος και ο Επιστημονικός Σύλλογος (!) της Ελαφονήσου. Ισχυρίζονται ότι θα απαγορευθεί η πρόσβαση των πολιτών σε μια από τις πιο όμορφες και πιο γνωστές παραλίες της χώρας, αμέσως μετά την αξιοποίηση του ακινήτου.
Τα στελέχη του Ταμείου αποκρούουν όλες τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι η διαδικασία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου είναι απολύτως διαφανής και θα ολοκληρωθεί με διαβουλεύσεις, μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεις και τις απαραίτητες εγκρίσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης, χαρακτηρίζουν αναληθείς τους ισχυρισμούς περί απαγόρευσης πρόσβασης του κοινού στις παραλίες της περιοχής Σαρακίνικο και Σίμος. «Στον ιδρυτικό νόμο του Ταμείου αναφέρεται ρητά ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση αξιοποίησης, η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες είναι ελεύθερη και εξασφαλισμένη», τονίζει το ΤΑΙΠΕΔ. Το ίδιο ισχύει και για το Ελληνικό, όπου αναμένεται μια πολύ μεγαλύτερου κόστους και ευρύτερη ανάπλαση.
Το δεύτερο θέμα που υπογραμμίζει το ΤΑΙΠΕΔ είναι το ζήτημα των καταπατήσεων των ακινήτων του Δημοσίου. Στελέχη του Ταμείου υποστήριζαν ότι ήδη έχουν καταπατηθεί τμήματα της δημόσιας έκτασης στην Ελαφόνησο και είναι οι καταπατητές που επιχειρούν να «σηκωθεί ψηλά το θέμα», με προφανή στόχο να παγώσει η αξιοποίηση του ακινήτου, ενόψει μάλιστα της νέας θερινής περιόδου.
Το επίμαχο ακίνητο έχει έκταση 175 στρεμμάτων και συνιστά το πλέον προνομιακό ακίνητο της περιοχής. Εκτείνεται κατά μήκος της παραλίας Σαρακίνικο, ενώ κατά πλάτος η μία του πλευρά καλύπτει τη γειτονική παραλία Σίμος. Σύμφωνα με όσα είχε αναρτήσει στον δικτυακό του τόπο το ΤΑΙΠΕΔ, πρόθεση ήταν η αξιοποίηση του ακινήτου να γίνει με την κατασκευή ενός ξενοδοχείου και πιθανώς κάποιων παραθεριστικών κατοικιών που θα πωληθούν σε εύπορους ανθρώπους, κατά προτίμηση αλλοδαπούς. Αντίστοιχο σχέδιο προωθείται για την αξιοποίηση του Αστέρα της Βουλιαγμένης.
Πάντως η σφοδρή αντίδραση που σημειώθηκε για το ακίνητο της Ελαφονήσου φαίνεται πως έκανε το ΤΑΙΠΕΔ να επανεξετάσει τα σχέδια. Στην πρώτη ανακοίνωσή του, προχθές, υποστήριζε ότι οι αναφορές που υπήρχαν τον ιστότοπό του για τους τρόπους αξιοποίησης ήταν απλώς ενδεικτικές και πως δεν συνιστούσαν οριστικές αποφάσεις. «Η συγκεκριμένη έκταση», ανέφερε η ανακοίνωση, «δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης... Εξάλλου, οι χρήσεις που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ είναι μόνο ενδεικτικές και σε κάθε περίπτωση αφορούν σε ιδιαίτερα ήπια και οικολογική ανάπτυξη...».
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 21/05/2014)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου