Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Κασουλίδης: Γέφυρα για την Εξαγωγή Φυσικού Αερίου η Κύπρος

Απόλυτα ικανοποιημένη δηλώνει η κυβέρνηση από τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μπαϊντεν, την oποία χαρακτηρίζει ιστορική.

Μάλιστα αυτό που καταδεικνύει η επίσκεψη του Αμερικανού αντιπρόεδρου, δηλώνει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, είναι ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί γέφυρα για την εξαγωγή του φυσικού αερίου των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, τα οποία λόγω διάφορων δε μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους.

"Μπορεί να γίνουμε χρήσιμοι στη μεταφορά φυσικούαερίου που δε μπορεί να γίνει από γειτονικές χώρες. Ωστόσο θέλω να πω ότι η πολιτική μας παραμένει αμετάβλητη, ότι δηλαδή η κύρια μέθοδος εξαγωγής φυσικού αερίου είναι η δημιουργία τερματικού στο Βασιλικό", πρόσθεσε.

"Μέχρι στιγμής οι ποσότητες της Αφροδίτης δεν καθιστούν το τερματικό βιώσιμο. Αν όμως οι εταιρείες αποφασίσουν ότι ένα μέρος των κοιτασμάτων του Ισραήλ μπορούν να φτάσουν στο δικό μας τερματικό, τότε η δημιουργία του θα αρχίσει άμεσα.Διαφορετικά θα περιμένουμε και τα αποτελέσματα των υπολοίπων γεωτρήσεων για να ξεκινήσουμε", πρόσθεσε.
Μπορούμε, είπε, να είμαστε η οδός έλευσης των κοιτασμάτων προς την Ευρώπη, δηλαδή ο χώρος όπου το φυσικό αέριο θα υγροποιείται και θα διοχετεύεται στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή ήπειρο. Ωστόσο, υπέδειξε ότι σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και εναλλακτικές επιλογές.

Στο μεταξύ ο ΥΠΕΞ αποκάλυψε ότι η πρόθεση Μπαϊντεν να ανακοινώσει την είσοδο εμπειρογνωμόνων στην Αμμόχωστο για να μελετήσουν την κατάσταση των κτηρίων του οδικού δικτύου και του υδρευτικού συστήματος, προσέκρουσε στις απαράδεκτες απαιτήσεις των Τούρκων. "Ήθελαν να μας εξευτελίσουν. Δέχονταν οι εμπειρογνώμονες να είναι από το εξωτερικό και Τουρκοκύπριοι, αλλά όχι Ελληνοκύπριοι", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασουλίδης.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου