Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Βιετνάμ: Αυτοπυρπολήθηκε 67χρονη για την Παράνομη Εγκατάσταση από την Κίνα μιας Πετρελαϊκής Εξέδρας

Μια Βιετναμέζα αυτοπυρπολήθηκε την Παρασκευή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εγκατάσταση από την Κίνα μιας εξέδρας άντλησης πετρελαίου σε περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας, την οποία διεκδικεί το Ανόι, όπως ανακοίνωσε ο επίσημος Τύπος της χώρας.

Η γυναίκα αυτή, 67 ετών που αναγνωρίστηκε ως η Λε Τι Τουγέτ Μάι, πυρπολήθηκε σήμερα το πρωί μπροστά από το Μέγαρο Ανεξαρτησίας, όπου παλαιότερα ήταν η έδρα της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης του Νότιου Βιετνάμ, στη Χο Τσι Μινχ, διευκρίνισε η εφημερίδα Τανχ Νιέν επικαλούμενη έναν τοπικό αξιωματούχο.

«Τη φωτιά έσβησαν οι φύλακες μέσα σε τρία λεπτά, όμως πέθανε», πρόσθεσε η εφημερίδα.

«Η γυναίκα κρατούσε πανό που έγραφαν “Κατά της Κίνας στη Θάλασσα του Βιετνάμ” και “Ευλογώ τη ναυτική αστυνομία του Βιετνάμ”», δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος.

Η αυτοπυρπόληση της γυναίκας οφείλεται σε προσωπικούς λόγους, αλλά «και στον θυμό της για την παράνομη εγκατάσταση από την Κίνα μιας πετρελαϊκής εξέδρας, σε παραβίαση της κυριαρχίας του Βιετνάμ», εξήγησε ο ίδιος.

Η αστυνομία βρήκε στο σημείο του συμβάντος ένα μπουκάλι με βενζίνη και μια επιστολή στην οποία η γυναίκα εξέφραζε την αγανάκτήσής της για την εξέδρα αυτή. Ένα βίντεο που δείχνει την αυτοπυρπόληση έχει αναρτηθεί στο YouTube.

Η αυτοπυρπόληση της γυναίκας σημειώθηκε μία εβδομάδα μετά τις αιματηρές ταραχές σε βιομηχανικά πάρκα του Βιετνάμ, όπου είναι εγκατεστημένες κινεζικές εταιρίες, με αφορμή την ανάπτυξη της εξέδρας αυτής, αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σε μια περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας την οποία διεκδικεί το Βιετνάμ και βρίσκεται 240 χιλιόμετρα από τις ακτές του.

Η Κίνα έχει απομακρύνει από το Βιετνάμ χιλιάδες πολίτες της μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες εναντίον Κινέζων και κινεζικών επιχειρήσεων. Εξάλλου τρεις Κινέζοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πρόσφατες ταραχές, σύμφωνα με το Βιετνάμ, ενώ το Πεκίνο ανεβάζει σε τέσσερις τον απολογισμό των νεκρών.

Πρόκειται για τις πιο βίαιες αντικινεζικές ταραχές που έχουν σημειωθεί στο Βιετνάμ εδώ και δεκαετίες.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου