Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Διαψεύδουν οι Κούρδοι του Ιράκ ότι Πωλούν Πετρέλαιο σε ΗΠΑ και Ισραήλ Μέσω Τουρκικής Εταιρείας

Διαψεύδουν οι αρχές του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο το κουρδικό κρατίδιο του Β. Ιράκ πωλεί πετρέλαιο σε ΗΠΑ και Ισραήλ. 
Το δημοσίευμα (15 Μαΐου) ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει εισαγάγει, από τον Ιανουάριο, τουλάχιστον τέσσερα φορτία αργού πετρελαίου από το ιρακινό Κουρδιστάν. Σύμφωνα με το Reuters, το πετρέλαιο επωλήθη, μέσω της τουρκικής Powertrans στην ισραηλινή OilRefineries Limited.
Το δημοσίευμα ανέφερε πως η πρώτη πώληση προς τις ΗΠΑ έγινε στις αρχές Μαΐου, ενώ βιομηχανικές και ναυτιλιακές πηγές ανέφεραν ότι δυο φορτία επωλήθησαν προς το Ισραήλ και το καλοκαίρι του 2013. 


Ωστόσο, ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, λέγοντας ότι η χώρα του δεν συζητά δημόσια για τις πηγές από τις οποίες προμηθεύεται πετρέλαιο. 
Στις συμφωνίες πώλησης εμπλέκονται και διεθνείς οίκοι εμπορευμάτων, περιλαμβανομένης και της Trafigura, μίας από τις τρεις κορυφαίες εταιρείες στις συναλλαγές πετρελαίου παγκοσμίως. Ωστόσο, και εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Reuters.
Το δημοσίευμα ανέδειξε, για άλλη μια φορά, το ακανθώδες ζήτημα για τις σχέσεις κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ και αυτόνομου Κουρδιστάν της αρμοδιότητας σύναψης συμβολαίων και πώλησης στον τομέα των υδρογονανθράκων. 
Η κυβέρνηση της Βαγδάτης, μάλιστα, προχώρησε στη σύσταση επιτροπής που θα διερευνήσει τη βασιμότητα του δημοσιεύματος του Reuters, ενώ αξιωματούχοι της χαρακτηρίζουν «κόκκινη γραμμή» οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ. 
Από την πλευρά τους, οι αρχές του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν θεωρούν ότι το ιρακινό Σύνταγμα τους δίνει τους παρέχει εξουσίες και αρμοδιότητες στο θέμα των εξαγωγών πετρελαίου. 
Ωστόσο, η κεντρική ιρακινή κυβέρνηση διατείνεται ότι εκείνη έχει το «μονοπώλιο» της αρμοδιότητας στον τομέα αυτό.
Αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα που ανέδειξε το Reuters, οι Κούρδοι του Ιράκ αρνούνται επίμονα ότι υπήρξαν τέτοιες πωλήσεις. Πάντως, οι αρχές της Βαγδάτης, σε δηλώσεις τους στο ιρανικό δίκτυο Press TV, τόνισαν ότι θα προβούν σε νομικές εν ενέργειες ενάντια στις αρχές του αυτόνομου κουρδικού κρατιδίου αν επαληθευθεί το δημοσίευμα του Reuters.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου