Οχι στη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου TAP από τις εύφορες πεδιάδες τους και στην εγκατάσταση του σταθμού συμπίεσης δίπλα στα σπίτια τους λένε οι πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις στην υγεία τους, στην αγροτική παραγωγή, στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής τους. Τις αρνητικές αυτές συνέπειες παρουσίασαν την Κυριακή κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου που πραγματοποίησαν στην πλατεία Κρονίου Σερρών.
Οπως φαίνεται από τις θέσεις και τις απόψεις που διατυπώνουν το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο αγωγός αναμένεται να περάσει κυρίως (κατά 80%) από αγροτική καλλιεργήσιμη γη υψηλής παραγωγικότητας, περιορίζοντάς τη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική αγροτική οικονομία και τα εισοδήματα των κατοίκων.
Από την άλλη, το ίδιο το έργο δεν αναμένεται να ευνοήσει την ανάπτυξη της περιοχής, αφού, όπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η Δέσποινα Δουλγέρη, χημικός, φαρμακοποιός και μέλος της πρωτοβουλίας κατοίκων, πρόκειται για μόλις 21 θέσεις εξειδικευμένου προσωπικού και για 2.000 που αφορούν την κατασκευή του έργου, οι οποίες θα καλυφθούν κατ' ελάχιστον από την τοπική κοινωνία. Παράλληλα, δημιουργείται και προηγούμενο για περαιτέρω υποβάθμιση, αφού αλλάζει ο χαρακτήρας της περιοχής.
Μάλιστα, από σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ, την οποία επικαλείται το ΤΕΕ, προκύπτει ότι δεν θα υπάρχει κάποιο οικονομικό ή κοινωνικό όφελος για την Ελλάδα από τη χρησιμοποίηση του φυσικού αερίου που θα μεταφέρει ο αγωγός.
Σημαντικές επιπτώσεις, όμως, σύμφωνα με τους κατοίκους, αναμένεται να επιφέρει η βιομηχανική μονάδα του σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου, η οποία θα επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με αέριους ρύπους και μάλιστα σε μια περιοχή με τη δική της ιδιαιτερότητα, αφού στο λεκανοπέδιο των Σερρών εντοπίζεται το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, κατά το οποίο η θερμοκρασία του αέρα αυξάνεται με το ύψος αντί να μειώνεται. Είναι μια περιοχή όπου τον χειμώνα παρατηρείται έντονη αιθαλομίχλη.
Σιγή ιχθύος
«Το κέντρο έρευνας του Δημόκριτου παραδέχτηκε ότι την ιδιαιτερότητα αυτή του εδάφους δεν την έλαβε υπόψη του και η μελέτη που πραγματοποίησε έγινε με λανθασμένες παραμέτρους», δηλώνει η Δέσποινα Δουλγέρη και προσθέτει ότι «ρωτήσαμε την εταιρεία TAP, αν υπάρχει τόσο μεγάλη μονάδα συμπίεσης σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ανάμεσα σε κατοικημένες περιοχές. Δεν πήραμε απάντηση».
Οι κάτοικοι, δίπλα στα σπίτια των οποίων αναμένεται να κατασκευαστεί ο σταθμός συμπίεσης, φοβούνται ότι η ρύπανση θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία τους, επιτείνοντας τα περιστατικά δύσπνοιας και άσθματος, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τις αλλεργίες και τον κίνδυνο καρκίνου. Θεωρούν ακόμα ότι θα επηρεαστεί και η ποιότητα ζωής τους από την περιβαλλοντική ρύπανση και την ηχορύπανση.
«Ενώ ζούμε σε μια περιοχή, όπου το βράδυ ακούμε πουλιά και βατράχια, για τα επόμενα 50 χρόνια θα ακούμε έναν μόνιμο βόμβο», αναφέρει η κ. Δουλγέρη. Αυτό για το οποίο αγωνίζονται οι κάτοικοι είναι να αλλάξει η όδευση του αγωγού και να περάσει από ορεινές περιοχές με υψόμετρο, σε μακρινή απόσταση από οικισμούς, ώστε και η ρύπανση να περιοριστεί και να μη χαθούν οι όποιες θέσεις εργασίας.
(από την "Εφημερίδα των Συντακτών")
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου