Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Συνεχίζονται οι Καθυστερήσεις Λόγω Κομισιόν στην Πώληση του ΔΕΣΦΑ

Το θέμα της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στηνSOCAR πρόκειται να απασχολήσει την συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, η οποία προγραμματίζεται να γίνει τον Ιούνιο. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι η επιτυχής έκβαση της συμφωνίας δεν εξαρτάται πλέον τόσο από τις δύο χώρες, αλλά από τις Βρυξέλες, οι οποίες επιμένουν ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα συμβατότητας με το κοινοτικό δίκαιο.
Ενώ λοιπόν έχει περάσει ένας χρόνος από την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας, η οποία ανέδειξε την SOCAR σε αγοραστή του ΔΕΣΦΑ, τα εμπόδια που θέτει η Κομισιόν τείνουν να την καθυστερήσουν αρκετούς ακόμα μήνες. Από την πλευρά των Βρυξελών τα μηνύματα είναι αντιφατικά, καθώς από τη μια ο επίτροπος Ενέργειας, Γκύντερ Έτινγκερ, δήλωσε πως ελπίζει να ολοκληρωθεί η πώληση εντός του έτους, ενώ από την άλλη η Κομισιόν επιβάλει την τήρηση χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Στο στόχαστρο των Βρυξελών βρίσκεται η συμβατότητα της πώλησης του ΔΕΣΦΑ με το τρίτο ενεργειακό πακέτο, το οποίο απαιτεί από τις εταιρείες τρίτων χωρών μια δέσμευση ότι τα δίκτυα του φυσικού αερίου θα λειτουργούν με βάση τα προβλεπόμενα στην Ευρώπη. Εγείρεται θέμα γιατί η κοινοτική νομοθεσία επιβάλει τον διαχωρισμό της ιδιοκτησίας στην παραγωγή και στη μεταφορά της ενέργειας, πράγμα που σημαίνει ότι αν η SOCAR αποκτήσει τον ΔΕΣΦΑ θα έχει παρουσία και στις δύο αυτές πτυχές του φυσικού αερίου.
Προκειμένου λοιπόν να βεβαιωθεί η Ε.Ε. ότι η SOCAR θα ακολουθήσει αυτές τις γραμμές, ζητήθηκε παλαιότερα να υπογραφεί μια διεθνής συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και του Αζερμπαϊτζάν, η οποία στην πράξη μεταφράζεται σε πολύμηνες καθυστερήσεις, αφού θα πρέπει όπως είναι φυσικό να λάβει την έγκριση όλων των κοινοτικών αρχών. Σήμερα οι ευρωεκλογές έχουν παγώσει ουσιαστικά τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ το προσεχές φθινόπωρο, η ανάδειξη νέας ηγεσίας στην Κομισιόν αναμένεται να οδηγήσει σε νέα κωλυσιεργία, αν και μεσοπρόθεσμα ενδέχεται να δημιουργήσει θετικότερες συνθήκες, αναλόγως της στάσης που θα κρατήσουν τα νέα πρόσωπα που θα επιλεγούν για το τιμόνι της Ε.Ε.
Πλέον, τόσο το περιβάλλον της SOCAR, όσο και η ελληνική κυβέρνηση τονίζουν ότι το ενδεχόμενο της διεθνούς συμφωνίας έχει απομακρυνθεί και ότι οι Βρυξέλες θα αναθεωρήσουν και θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο.
Από την πλευρά της, η Κομισιόν δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα του ΔΕΣΦΑ, γιατί είναι η πρώτη φορά που καλείται να εφαρμοστεί στην πράξη η συγκεκριμένη διάταξη του τρίτου ενεργειακού πακέτου. Κατ΄ επέκταση, ότι αποφασιστεί για τον ΔΕΣΦΑ θα αποτελέσει σημαντικό προηγούμενο για μελλοντικές αντίστοιχες περιπτώσεις και ως εκ τούτου οι Βρυξέλες θέλουν να είναι σίγουρες ότι θα λάβουν την σωστή απόφαση. Ασχέτως, λοιπόν, του αν θα απαιτηθεί μια διεθνής συμφωνία, το θέμα δεν φαίνεται να λήγει σύντομα, γεγονός που ασφαλώς αποτελεί πονοκέφαλο και για την ελληνική κυβέρνηση. 
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου