Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Σε Τράπεζα στην Τουρκία θα Καταθέτει η Αυτόνομη Κουρδική Κυβέρνηση του Ιράκ τα Έσοδα Από τις Εξαγωγές Πετρελαίου

Σε τράπεζα στην Τουρκία θα καταθέτει η αυτόνομη κυβέρνηση του κουρδικού Ιράκ τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου. Αυτό ανακοίνωσε επίσημα, την περασμένη Παρασκευή, η αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση του Βορείου Ιράκ, μετά την πρώτη εξαγωγή αργού πετρελαίου που παράγεται στο έδαφός της και το οποίο αποστέλλεται μέσω αγωγού στο τουρκικό λιμάνι του Τσεϋχάν στη Μεσόγειο.
«Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα κατατίθενται σε λογαριασμό υπό τον έλεγχο της Αυτόνομης Κουρδικής Κυβέρνησης στην τράπεζα Halkbank στην Τουρκία και τα οποία θα θεωρούνται ότι βρίσκονται στη δικαιοδοσία του προϋπολογισμού της στο πλαίσιο της διανομής και κατανομής των εσόδων του ιρακινού κράτους όπως καθορίζονται από το Σύνταγμα του Ιράκ του 2005», αναφέρει η ανακοίνωση της αυτόνομης κυβέρνησης του κουρδικού Ιράκ.

Την περασμένη Πέμπτη, ένα τάνκερ με φορτίο πάνω από 1εκατ. βαρέλια αργού που διοχετεύθηκε στο Τσεϋχάν μέσω αγωγού από τις κουρδικές περιοχές του Βορείου Ιράκ, απέπλευσε από το τουρκικό λιμάνι με προορισμό την Ευρώπη, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Αυτόνομης Κουρδικής Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του Ιράκ απέναντι στον ΟΗΕ, 5% των πωλήσεων θα παρακρατούνται σε ξεχωριστό λογαριασμό για αποζημιώσεις.

Επίσης, η Αυτόνομη Κουρδική Κυβέρνηση δήλωσε ότι έχει προσκαλέσει ανεξάρτητα σώματα και αξιωματούχους του ομοσπονδιακού οργανισμού πώλησης πετρελαίου ( SOMO) για να επιβλέψουν τη διαδικασία πωλήσεων και εξαγωγών. Ας σημειωθεί ότι η ιρακινή κυβέρνηση θεωρεί πως οι μονομερείς εξαγωγές από τις κουρδικές αυτόνομες περιοχές της χώρας είναι ασύμβατες προς το Σύνταγμα του Ιράκ.

Την ανησυχία της, εξάλλου, για τις εξαγωγές κουρδικού πετρελαίου μέσω της Τουρκίας εξέφρασε η Ουάσιγκτον μέσω του υπουργείου Εξωτερικών.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου