Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Στήνονται 14 νέες μονάδες αφαλάτωσης

Μικρές μονάδες αφαλάτωσης σχεδόν σε όλα τα νησιά που σήμερα τροφοδοτούνται με μεταφερόμενο νερό, σχεδιάζει το υπουργείο Υποδομών που με το νέο σχήμα έχει απορροφήσει και το πάλαι ποτέ υπουργείο Αιγαίου.

Με ανανεώσιμες πηγές θα λειτουργούν οι νέες μονάδες, αφού τα νησιά δεν έχουν μόνο προβλήματα νερού αλλά και ενέργειας. Με ανανεώσιμες πηγές θα λειτουργούν οι νέες μονάδες, αφού τα νησιά δεν έχουν μόνο προβλήματα νερού αλλά και ενέργειας. Με ευθύνη του αρμόδιου υφυπουργού Νίκου Σηφουνάκη, έχει εκπονηθεί κατ' αρχάς ένας κατάλογος, ολοκληρώθηκε πρόσφατα η δημόσια διαβούλευση και το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός που προβλέπει την κατασκευή της κατάλληλης εγκατάστασης αποκλειστικά με ιδιωτική χρηματοδότηση. Ο επενδυτής θα έχει τα έσοδα από τη διάθεση του νερού για 10 χρόνια και στη συνέχεια θα παραδώσει τη μονάδα στην τοπική αυτοδιοίκηση, που θα αναλάβει τη λειτουργία της.

«Ο στόχος μας είναι οι νέες μονάδες να λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές», μας εξηγεί ο Δημήτρης Καπετανάς, ειδικός συνεργάτης του υφυπουργού, που επισημαίνει ότι τα νησιά δεν έχουν πρόβλημα μόνο με το νερό αλλά και με την ενέργεια. Με αυτό το δεδομένο σχεδιάζεται να λειτουργούν οι νέες μονάδες με αιολική ενέργεια, φωτοβολταϊκά ή άλλο σύστημα που θα κρίνει πρόσφορο ο ενδιαφερόμενος όμιλος. Ο κατάλογος των νησιών είναι ενδεικτικός και μπορεί να διαφοροποιηθεί ή να ομαδοποιηθεί και να καλύψει γειτονικά νησιά.

Υπό μελέτη βρίσκεται επίσης το πρόγραμμα για τη Λέσβο, που αφορά τα φράγματα Τσικνιά και Πολυχνίτου, σε συνδυασμό με την κατασκευή δικτύου διανομής, που εκπονείται από το υπουργείο Υποδομών. Ο ίδιος φορέας ολοκλήρωσε πρόσφατα το φράγμα Γαδουρά στη Ρόδο, που θα εξασφαλίσει υδατικά αποθέματα στο νησί για την επόμενη εικοσαετία.

Πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει και δήμοι.Πριν από λίγες ημέρες, στο πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων του κοινοτικού προγράμματος LIFE, ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες ότι ο Δήμος Ερμούπολης Σύρου θα επιδοτηθεί με 605.000 ευρώ για να προχωρήσει σε πρωτοποριακό πρόγραμμα αφαλάτωσης. Το έργο προωθεί την ιδέα της αξιοποίησης του θαλασσινού νερού με μηδενικά υγρά απόβλητα και στοχεύει στην ανάπτυξη ενός προηγμένου συστήματος που θα εξαλείφει την ανάγκη διάθεσης της άλμης. Αν πετύχει, θα συμβάλει σημαντικά και στην προστασία των εσωτερικών επιφανειακών υδάτων, των παράκτιων και των υπόγειων υδάτων, που απειλούνται από το φαινόμενο της υφαλμύρησης.

Πηγή enet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου