Κονδύλια ύψους 603 εκατομμυρίων ευρώ προγραμματίζεται να διατεθούν για την προστασία και τη διαχείριση των δασών από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μέσα στα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου προγράμματος αναβάθμισης της οικολογικής αλλά και οικονομικής αξίας του δασικού δυναμικού της χώρας.
Στο σύνολο των πόρων, το 40% περίπου, ή 245 εκατομμύρια ευρώ, υπολογίζεται να προέλθουν από ιδιωτικούς φορείς, όπως αποκαλύπτεται από το Πρόγραμμα Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων για την Πραγματική Οικονομία, περιόδου 2010 -2015 που ανακοίνωσε η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη. Οι ιδιώτες προβλέπεται να συνεισφέρουν τόσο στην αύξηση της οικονομικής αξίας των δασικών προϊόντων όσο και στη δημιουργία εγκαταστάσεων δασικής αναψυχής με ποσά που φθάνουν τα 138 εκατομμύρια ευρώ.
Η βελτίωση και η ανάδειξη οικολογικών προϊόντων, τόσο βρώσιμων όσο -γιατί όχι;- και καλλυντικών, εφόσον γίνεται συγκροτημένα, αυξάνει την οικονομική αξία των δασών, κατεύθυνση που ήδη ακολουθείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η επιστροφή του ανθρώπου στο δάσος ενισχύεται με την τόνωση της (ήπιας) τουριστικής δραστηριότητας και με τη δημιουργία ελαφρών υποδομών αναψυχής όπως μονοπάτια για περιήγηση, περίπτερα κλπ.
Φυσικά, ο ιδιωτικός τομέας συνεισφέρει στις αναδασώσεις, κάτι που ήδη γίνεται από φορείς αλλά και στο πλαίσιο του εθελοντισμού. Επισημαίνεται ωστόσο η ανάγκη οι πρωτοβουλίες αυτές να ενταχθούν σε έναν συγκροτημένο σχεδιασμό υπό την καθοδήγηση της δασικής υπηρεσίας.
Τα συνολικά κονδύλια για την προστασία των δασών και την αύξηση του δασικού δυναμικού φθάνουν το ποσό των 465 εκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνουν δράσεις όπως αντιπυρικές ζώνες, δεξαμενές πυρόσβεσης, συστήματα έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιών, βελτίωση και συντήρηση του δασικού δικτύου, αναδασώσεις. Στην αρχή του καλοκαιριού διατέθηκαν σε δασαρχεία και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης 23 εκατομμύρια ευρώ για παρεμβάσεις δασοπροστασίας γύρω από τους οικισμούς.
Oπως δήλωσε στο "Eθνος" ο νέος ειδικός γραμματέας δασών Γιώργος Αμοργιανιώτης, στόχος της κυβέρνησης είναι η αυτοχρηματοδότηση της δασοπονίας, κάτι που επιτυγχάνεται κυρίως με τη συγκρότηση του λεγόμενου Πράσινου Ταμείου.
Το Πράσινο Ταμείο προβλέπεται να χρηματοδοτείται από τα πρόστιμα των ημιυπαίθριων, ρύπανσης της θάλασσας κλπ. αλλά και από τον Ειδικό Φορέα Δασών που διαθέτει αξιόλογους πόρους προερχόμενους από τις άδειες θήρας, από τα πρόστιμα λαθροθηρίας κ.ά.
Οι πόροι που προέρχονται από τα δάση θα καταλήγουν στα δάση, τονίζουν από το ΥΠΕΚΑ.
Ενεργοποιούνται στον τομέα της δασοπροστασίας
Επί ποδός 500 δασικοί συνεταιρισμοί
Στην προσπάθεια αναβάθμισης του δασικού πλούτου, καίριο ρόλο μπορούν να παίξουν οι δασικοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι ενεργοποιούνται φέτος και στον τομέα της δασοπροστασίας με καθαρισμούς περιαστικών δασών στους νομούς Αττικής, Κορινθίας, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας, Χαλκιδικής και Εύβοιας που χρηματοδοτούνται ισόποσα με 900.000 ευρώ. Στην Ελλάδα υπάρχουν 500 δασικοί συνεταιρισμοί με 16.000 μέλη που απασχολούνται με την παραγωγή και εμπορία της ξυλείας όπως και με την κατασκευή ξύλινων φραγμάτων και κορμοδεμάτων όπου χρειαστεί.
Οπως επισήμανε ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, η δασοπονία στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια έδινε ψωμί σε πολύ κόσμο των μειονεκτικών και ορεινών περιοχών και χρηματοδοτούνταν ικανοποιητικά από το κράτος.Με την αύξηση των πυρκαγιών κατά την προηγούμενη δεκαετία, η κατάσταση άλλαξε και τα κονδύλια διοχετεύτηκαν κυρίως στη δασοπυρόσβεση.
Πηγή ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου