Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Πολιτική κρίση λόγω ιδιωτικοποίησης της ενέργειας

Το γεωθερμικό εργοστάσιο HS ORKA που ιδιωτικοποιήθηκε παρήγαγε το 9% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Το γεωθερμικό εργοστάσιο HS ORKA που ιδιωτικοποιήθηκε παρήγαγε το 9% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Μήλον της έριδος η εξαγορά από την καναδική εταιρεία Magma Energy του γεωθερμικού εργοστασίου HS ORKA που παράγει το 9% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Η ORKA παράγει επίσης το 35% της θερμικής ενέργειας που χρησιμοποιεί για οικιακή θέρμανση η πρωτεύουσα Ρέικιαβικ. Η ιδιωτικοποίηση και μάλιστα η πώληση σε ξένους του ενεργειακού δυναμικού της Ισλανδίας έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, όχι μεταξύ των συνδικαλιστών ή των εργαζομένων στην υπό πώληση εταιρεία, όσο κυρίως των απλών πολιτών που αντιδρούν και κινητοποιούνται.

Κίνηση με προϊστορία

Η ιδιωτικοποίηση της ORKA ξεκίνησε πριν την κρίση, όταν ισλανδοί επενδυτές με τη στήριξη των τραπεζών (που αργότερα κατέρρευσαν) απέκτησαν από το κράτος το 46% των μετοχών της εταιρείας. Τότε διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να πάρουν τον έλεγχο της ORKA, καθώς το υπόλοιπο ανήκε στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Μετά την κρίση και την πίεση για περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις ιδίως στον τομέα της ενέργειας, η καναδική Magma Energy αγόρασε με τις ευλογίες του συντηρητικού κόμματος που τότε ήταν στην εξουσία το πακέτο των μετοχών από τα golden boys που εν τω μεταξύ αντιμετώπιζαν κάποια χρηματο-οικονομικά προβλήματα ρευστότητας.

Την περασμένη άνοιξη η Magma επανήλθε και αγόρασε από την αυτοδιοίκηση σχεδόν όλο το υπόλοιπο ποσοστό, φτάνοντας να ελέγχει πλέον το 98%, με το 2% προίκα στον τοπικό δήμο. Στο συμβόλαιο αναφέρεται πως οι Καναδοί θα νέμονται για τα επόμενα 130 χρόνια όλο το γεωθερμικό πεδίο της περιοχής που έχει ακόμη τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης.

Οι πολίτες αντέδρασαν υποστηρίζοντας αρχικά ότι η συμφωνία ήταν λεόντεια υπέρ των συμφερόντων των ξένων, πως η συναλλαγή δεν θα είχε γίνει αν δεν υπήρχε τόση μεγάλη πίεση λόγω της κρίσης και τέλος πως η πώληση ήταν παράνομη, καθώς οι νόμοι δεν επιτρέπουν την εξαγορά παρόμοιων εταιρειών κοινής ωφέλειας από μη ευρωπαϊκές εταιρείες.

Παράκαμψη του νόμου

Για να παρακάμψει η καναδική Magma Energy το νόμο, δημιούργησε εικονικά μια θυγατρική εταιρεία στη Σουηδία, που πραγματοποίησε την εξαγορά, με πολύ εξόφθαλμο και προκλητικό τρόπο. Ομως, οι Ισλανδοί δεν ενδιαφέρονται μόνο για το νόμιμο ή στην περίπτωσή τους το νομότυπο, αλλά και για το ηθικό και έτσι πίεσαν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της.

Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις όταν η τραγουδίστρια Μπγιόργκ σε συνέντευξη τύπου ζήτησε να ακυρωθεί η συμφωνία. Ταυτόχρονα, έγραψε μιά διακήρυξη με την οποία ζήτησε να επανακαθοριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς στους φυσικούς πόρους και ιδίως στα μεγάλα γεωθερμικά πεδία που αποτελούν τις «πετρελαιοπηγές» της Ισλανδίας, θέτοντας ζητήματα κυριαρχίας, ανεξαρτησίας, αλλά και περιβαλλοντικής πολιτικής, καθώς οι πόροι αυτοί δεν είναι ανεξάντλητοι.

Η Μπγιόργκ ζήτησε επίσης να μαζευτούν υπογραφές από τους πολίτες και να γίνει σχετικό δημοψήφισμα με το οποίο θα ακυρώνεται η αγοραπωλησία και θα μπαίνει φραγμός στο ξεπούλημα των ενεργειακών πηγών της Ισλανδίας.

Στην πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίθηκαν χιλιάδες Ισλανδοί και ήδη το Κοινοβούλιο συγκρότησε επιτροπή που θα αποφανθεί στις 15 Αυγούστου για τη νομιμότητα της εξαγοράς, ενώ θα ακολουθήσει το φθινόπωρο νέα απόφαση σχετικά με το συνολικό σχεδιασμό και τη στρατηγική στον ευαίσθητο τομέα της ενέργειας. Πάντως, οι βουλευτές του κόμματος των αριστερών πράσινων που στηρίζει την κυβέρνηση συνασπισμού δήλωσαν πως ζητούν την ακύρωση της συμφωνίας πώλησης.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει και δεύτερη ανταρσία βουλευτών που αντιδρούν στην ανανέωση του πακέτου διάσωσης των ιδιωτικών τραπεζών που κατέρρευσαν. Οι τράπεζες ζητούν νέο πακέτο χρηματοδότησης για να καλύψουν νέες ζημιές με τη βοήθεια του Δημοσίου.

Οι 34 από τους 63 βουλευτές που συγκροτούν το ισλανδικό Κοινοβούλιο αρνούνται να συναινέσουν και απειλούν την κυβέρνηση ακόμη και με πτώση.Μπορεί οι ευρωπαίοι δημοσιογράφοι να ονόμασαν τη χώρα μας Ισλανδία της Μεσογείου, όμως δυστυχώς, άλλη μια φορά, τα μίντια υπερέβαλαν. Μακάρι να ήμασταν όλοι Ισλανδοί.

Πηγή enet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου