Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Η Πορεία της Παραγωγής Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας την Τελευταία Δεκαετία

Του Γκρέγκορ Μακντόναλντ / www.gregor.us

Σε πρόσφατη συνέντευξη στο Keiser Report, αναφέρθηκα στο γεγονός ότι η Ρωσία ξεπέρασε πλέον τη Σαουδική Αραβία στην παραγωγή πετρελαίου, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση διεθνώς. Αυτό είναι ένα γεγονός το οποίο δεν συνέβη χθες, αλλά πριν από 18 μήνες, τον Οκτώβριο του 2008. Όπως φαίνεται, τα μεγάλα πράγματα στη Ρωσία συμβαίνουν τον μήνα Οκτώβριο.

Αρέσκομαι στο να αναλύω την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου σε τέσσερα διαφορετικά κομμάτια. Υπάρχει ο OPEC υπό την Σαουδική Αραβία και υπάρχει ο όμιλος των υπολοίπων παραγωγών υπό την Ρωσία. Με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα του ΕΙΑ για την παραγωγή του Απριλίου, διαμορφώνονται οι ακόλουθοι πίνακες για τις δύο αυτές χώρες, με βάση τους οποίους θα θέσουμε κάποια ερωτήματα. Ας δούμε πρώτα τη Ρωσία:

Χωρίς τη Ρωσία, η παραγωγή των χωρών πλην του OPEC θα είχε καταρρεύσει μετά το 2003. Πράγματι, η παραγωγή αυτή θα ήταν πτωτική κάθε χρόνο από το 2004 μέχρι σήμερα. Αυτό όμως που αποτελεί έκπληξη είναι η διατήρηση εκ μέρους της Ρωσίας του επιπέδου των 9,5 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα εδώ και τέσσερα χρόνια. Ένας αριθμός αναλυτών δηλώνουν βέβαιοι ότι πλέον η ρωσική παραγωγή έχει εισέλθει σε ένα πλατό. Ας δούμε τώρα και τη Σαουδική Αραβία:

Καθώς εξετάζουμε τον πίνακα της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

1. Αυτός είναι ένας πίνακας της κεντρικής τράπεζας του πετρελαίου, η οποία διαθέτει σημαντική υπερβάλλουσα παραγωγική δυνατότητα και η οποία επιχειρεί να περιορίσει την αύξηση των τιμών.

2. Αυτός είναι ένας πίνακας της άλλοτε κεντρικής τράπεζας του πετρελαίου, η οποία μεταβαίνει σε έναν δευτερεύοντα ρόλο.

3. Αυτός είναι ένας πίνακας ενός παραγωγού πετρελαίου, ο οποίος προσπαθεί δεδομένων των τεχνικών και γεωλογικών περιορισμών να αποκομίσει το μέγιστο κέρδος.

Άσχετα από ποια από αυτές τις απόψεις υιοθετούμε, είναι ξεκάθαρο ότι η Σαουδική Αραβία υπήρξε τα τελευταία δέκα χρόνια ένας πολύ διαφορετικός παραγωγός σε σχέση με τη Ρωσία. Αυτό ισχύει ιδίως αν σκεφτούμε την περίοδο από τα τέλη του 2005 ως τα τέλη του 2007, όταν εν όψει των αυξανόμενων τιμών, η Σαουδική παραγωγή μειώθηκε κατά σχεδόν ένα εκατομμύριο βαρέλια ανά ημέρα.

Τέλος, με βάση τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες για την τελευταία δεκαετία, μπορεί κανείς να προσεγγίσει καλύτερα το προφίλ της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας, δεδομένης της μυστικοπάθειας της χώρας. Η υπόθεση ότι το βασίλειο διαθέτει 3-4 εκατ. βαρέλια υπερβάλλουσας παραγωγικής δυνατότητας είναι μια από εκείνες τις ασαφείς ιδέες που μπορούν εύκολα να χάσουν τη μορφή τους στα λάθος χέρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου