Ωστόσο, η ύπαρξη προσαρτήματος στο Μνημόνιο για την αγορά ηλεκτρισμού που αποκαλύφθηκε χτες από το axiaplusgr. και επιβεβαιώθηκε στη χτεσινή συνάντηση της Τρόικας με τον γενικό γραμματέα Ενέργειας κ. Κώστα Μαθιουδάκη – χωρίς πάντως να δοθεί γραπτό κείμενο - έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση αλλά και στην ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
Για λόγους που όλοι αντιλαμβάνονται, η πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ στον ιδιωτικό τομέα φαντάζει αδύνατη.
“ΟΧΙ” Τίνας για νέα κοιτάσματα
Επιπλέον, στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στο υπουργείο Π.Ε.Κ.Α. και η οποία κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, η κα. Τίνα Μπιρμπίλη δήλωσε αντίθετη στην προοπτική να δοθούν προς αξιοποίηση στον ιδιωτικό τομέα νέα κοιτάσματα σε περιοχές όπως Δράμα, η Ελασσόνα και η Βεγόρα κυρίως για περιβαλλοντικούς λόγους, καθώς η εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα και την περαιτέρω επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους λόγω των δικαιωμάτων ρύπων.
Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές της “A”, στο υπουργείο έχουν καταγραφεί 4 εναλλακτικά σενάρια σε σχέση με τις πιθανές εξελίξεις που ξεκινούν από το ευκταίο και καταλήγουν στο πλέον απευκταίο της εμμονής της Τρόικας στα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί με ιδιαίτερα άκομψο τρόπο.Η δε επιχειρηματολογία για το “ΟΧΙ” στην πώληση των εργοστασίων εστιάζεται ακριβώς στο σημείο που επικαλέστηκαν οι αξιωματούχοι της Κομισιόν για να ζητήσουν τις σκληρές παρεμβάσεις: στο ότι οι συνέπειες και στο ιδιωτικό κομμάτι στην οικονομία και στην απασχόληση θα είναι ολέθριες και σε τέτοια περίπτωση θα τεθεί εν αμφιβόλω η διασφάλιση της αποπληρωμής του δανειστή.
Το παράδειγμα του ΔΕΣΦΑ
Ως δε απόδειξη για το ότι η χώρα θα προχωρήσει τα βήματα που απαιτούνται για την πλήρη και υγιή απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού στη βάση των κανόνων του ανταγωνισμού, η κυβέρνηση θα επικαλεστεί το παράδειγμα της αγοράς φυσικού αερίου, η οποία από τον Απρίλιο λειτουργεί αποτελεσματικά, με χαρακτηριστικά το ότι τον Ιούλιο στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα το 65% του υγροποιημένου φυσικού αερίου που εκφορτώθηκε προερχόταν από χρήστες εκτός της κρατικής ΔΕΠΑ και, συγκεκριμένα, από την Αλουμίνιον της Ελλάδος και την ΔΕΗ.
Αρμόδιοι παράγοντες του ενεργειακού τομέα εκτιμούν ότι οι τελευταίες γραμμές άμυνες για την Ελλάδα στην εξέλιξη δεν μπορεί να είναι άλλες παρά:
- Η εικονική πώληση των μονάδων, μέσω της διάθεσης προς τους ιδιώτες του παραγόμενου από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά εργοστάσια ρεύματος, το οποίο έχει σαφώς χαμηλότερο κόστος σε σχέση με το φυσικό αέριο, προκειμένου οι ιδιώτες να το διαθέτουν πλέον εκείνοι στην χονδρική. Η σχετική πρόταση διατυπώθηκε πλέον επισήμως και τεχνοκρατικά από την ΡΑΕ, μέσω της χορήγησης, έπειτα από δημοπρασίες, για δύο χρόνια Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) από την ΔΕΗ στους ιδιώτες.
Την ίδια πρόταση έθεσε και στη μυστική ευρεία σύσκεψη της τετάρτης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ στο “τραπέζι”, παρά το ότι η επιχείρηση χτες διέψευσε σχετικά δημοσιεύματα. Η αίσθηση που υπήρξε από τη συγκεκριμένη σύσκεψη ήταν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί κυριολεκτικά την τελευταία γραμμή άμυνας για την υπουργό κα. Τίνα Μπιρμπίλη.
- Ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός της παραγωγής της ΔΕΗ από ατ δίκτυα μεταφοράς και διανομής. Η χώρα μας έχει επιλέξει, έως τώρα, τον λειτουργικό και νομικό διαχωρισμό (εξ ου και ο ΔΕΣΜΗΕ), η ΔΕΗ έχει ταχθεί υπέρ του επίσης αποδεκτού από την Ευρωπαϊκή Ένωση μοντέλου ΙΤΟ (νομικός και λειτουργικός διαχωρισμός αλλά με τον ΔΕΣΜΗΕ να ανήκει στην ΔΕΗ) ωστόσο η Τρόικα ζητεί πλέον πιο ακραίες λύσεις. Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί ταμπού, πάντως, για την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, έστω και έναν τόνο χαμηλότερα σε σχέση με την πώληση μονάδων.
“Σύννεφα” και στους ιδιώτες
Πώς στέκεται ο ιδιωτικός τομέας απέναντι σε όλα αυτά; Σίγουρα οι προτάσεις της ΡΑΕ για τις αλλαγές στην χονδρεμπορική αγορά (συνυπολογισμός του κόστους δικαιωμάτων ρύπων, περιορισμοί στην χρήση υδροηλεκτρικών από την ΔΕΗ, ποινές για την δήώση ανακριβών στοιχείων σε σχέση με την διαθεσιμότητα των μονάδων κ.α.) είναι κάτι που τους ικανοποιεί.
Σίγουρα θα ήθελαν την ιδιοκτησιακή κατάτμηση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, αφού η εξέλιξη θα τους επέτρεπε συμμετοχή στη διαχείριση των δικτύων και σίγουρα θα τους ενδιέφερε η προοπτική είτε απόκτησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ –και δη των πλέον σύγχρονων) είτε ανάπτυξης νέων λιγνιτωρυχείων – εξ ου και το ενδιαφέρον για την Βεύη.
Η εμμονή, ωστόσο, της Τρόικας στις βίαιες αλλαγές καθώς και η φράση “We are not here to protect the Greek investors” που εκστομίσθηκε από κοινοτικό αξιωματούχο στη διάρκεια των επαφών με την ελληνική πλευρά, σίγουρα τους προβληματίζει, καθώς βλέπουν ότι μοιάζει αναπόφευκτη η προσαρμογή τους σε ένα μελλοντικό σκηνικό στην αγορά ηλεκτρισμού: αυτού της κυριαρχίας των ξένων επιχειρηματικών ομίλων της ενέργειας…
(δημοσιεύεται και στην εφημερίδα "Αξία")
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου