Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Βασίλης Μηλιώνης, Διευθύνων Σύμβουλος Aegean Power: «Παιδικές Ασθένειες Καλείται να Αντιμετωπίσει η Λιανική Αγορά Ηλεκτρικού Ρεύματος»

«Παιδικές ασθένειες» καλείται να αντιμετωπίσει η λιανική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, που υποχρεώθηκε να «διορθώσει» την εμπορική πολιτική της μετά την άνοδο της Οριακής Τιμής του Συστήματος. Μία κίνηση που θεωρήθηκε αναγκαία, προκειμένου να περιφρουρηθεί η βιωσιμότητα των σοβαρών και οργανωμένων εταιριών του κλάδου. Όμως, προβλήματα εξακολουθούν και υφίστανται, από τις στρεβλώσεις που εντοπίζονται, ως τις επικείμενες αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά και τα τιμολόγια, που φαίνεται να δημιουργούν νέα δεδομένα. Αυτά τα δεδομένα θεωρείται ότι θα οδηγήσουν σε συνεργασίες και συμπράξεις στην αγορά, καθώς δεν μπορεί να πορευθεί μόνη της καμία εταιρία, ειδικά αν δεν διαθέτει πίσω της παραγωγή. Για όλα αυτά, καθώς και για τις προοπτικές ανάπτυξης της Aegean Power, που ανήκει στον όμιλο της Aegean, συμφερόντων Μελισσανίδη, μιλά στο energia.gr ο διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Μηλιώνης:

Πώς εξελίσσεται η λιανεμπορική αγορά σήμερα; Έχει παρέλθει η αρχική περίοδος ευφορίας;

Η λιανική αγορά ουσιαστικά ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο. Στο διάστημα αυτό έμοιαζε σαν ένα παιδί που έβγαζε παιδικές ασθένειες. Είδαμε ότι υπήρχαν δυνατότητες για μεγάλες εκπτώσεις, τις οποίες πρώτοι τις δώσαμε. Με την άνοδο όμως της ΟΤΣ οδηγηθήκαμε σε αναδιάρθρωση της στρατηγικής μας. Δεν μπορούσαμε να δίνουμε πλέον εκπτώσεις της τάξης του 10%, τις μειώσαμε στο 5% στη χαμηλή τάση και αρκετά χαμηλότερα στο επίπεδο της μέσης τάσης.

Επομένως έχουν αλλάξει και τα επίπεδα του ανταγωνισμού;

Οι σοβαρές εταιρίες έχουν αντιληφθεί ότι τα πράγματα είναι πολύ ευαίσθητα με την ΟΤΣ, υπάρχουν τρομακτικές διαφορές όχι μόνον από μέρα σε μέρα, αλλά και ώρα την ώρα, που οφείλονται σε πράγματα που δεν μπορούμε να χειριστούμε εμείς, όπως, το πότε θα βρέξει, πότε θα φυσήξει και πότε θα μπει μία μονάδα της ΔΕΗ. Για να μπορέσουμε συνεπώς να διατηρήσουμε τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας έχουμε αυξήσει τον παράγοντα ρίσκου στις εξισώσεις μας και έχουμε μειώσει τις εκπτώσεις. Διαθέτουμε όμως ακόμη τα φθηνότερα τιμολόγια έναντι της ΔΕΗ.

Το γεγονός ότι αναγκασθήκατε να αλλάξετε την εμπορική πολιτική σας δημιούργησε πρόβλημα με το πελατολόγιο σας; Υπήρξαν πελάτες δυσαρεστημένοι που αποχώρησαν;

Εφαρμόζουμε και σαν όμιλος και σαν εταιρία πελατοκεντρική φιλοσοφία. Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες μας εμπιστεύονται. Άλλωστε τους ενημερώσαμε έγκαιρα όλους με επιστολές, στις οποίες εξηγήσαμε αναλυτικά γιατί δεν μπορούμε σε αυτή τη φάση να δώσουμε τις ίδιες εκπτώσεις. Έτσι, δεν είχαμε από κανέναν πελάτη ούτε παράπονο ούτε διαρροές. Την ίδια τακτική χρησιμοποιήσαμε και όταν η ΟΤΣ ήταν χαμηλή. Δηλαδή, δώσαμε ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις που δεν περιλαμβάνονταν στο συμβόλαιο. Αυτό άλλωστε ήταν ένα σημαντικό κριτήριο για να μας εμπιστευθούν οι πελάτες μας, γιατί από μόνοι μας αναθεωρήσαμε την πολιτική μας προς τα πάνω όταν η ΟΤΣ ήταν χαμηλή.

Συνεπώς, λέτε ότι τα συμβόλαια που κάνετε είναι ευέλικτα.

Τα συμβόλαια στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι αορίστου χρόνου, οπότε υπάρχει δυνατότητα ευελιξίας και στις εκπτώσεις και στα MW. Σε μια αγορά όπου το κόστος για την εταιρία κυμαίνεται ανά ώρα και η ευελιξία της τιμής που αγοράζουμε είναι τόσο μεγάλη, που φθάνει και το 100% από το βράδυ ως το πρωί, αν θέλεις να είσαι σωστή εταιρία απέναντι στον πελάτη σου, πρέπει να έχεις ένα συγκεκριμένο περιθώριο κέρδους και το υπόλοιπο να το δίνεις στον πελάτη.

Με τα επίπεδα που είναι η ΟΤΣ σήμερα τα περιθώρια κέρδους που έχουν οι τρίτοι προμηθευτές είναι ικανά να στηρίξουν τη βιωσιμότητα τους;

Έτσι όπως είναι σήμερα η ΟΤΣ και με τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στις χρεώσεις δεν είναι ικανοί να ανταποκριθούν. Αν δεν χρησιμοποιήσουμε οικονομικά εργαλεία και hedging «μπαίνουμε μέσα». Ή θα πρέπει να δώσουμε εκπτώσεις 1-2% για να βγει το άθροισμα, ή αλλιώς δεν θα έχουμε ισχύ.

Με αυτά τα δεδομένα πώς διαμορφώνεται ο εσωτερικός ανταγωνισμός, δηλαδή, μεταξύ των τρίτων προμηθευτών;

Είμαστε ευτυχείς και δυστυχείς για δύο πράγματα. Ευτυχείς γιατί όταν άνοιξε η αγορά λιανικής έγινε με έναν τρόπο που ο καταναλωτής δεν θα είχε πρόβλημα στο προϊόν του. Το δυστυχές όμως είναι όταν άνοιξε η αγορά δεν είχε διευκρινισθεί το θέμα με τις άδειες. Υπήρχε μόνον μία άδεια προμήθειας και εμπορίας. Όλες λοιπόν οι εταιρίες που διέθεταν μόνον άδεια προμήθειας είχαν τη δυνατότητα να κάνουν και εμπόριο. Το αποτέλεσμα ήταν εταιρίες που δεν έχουν βάση και οργάνωση στην Ελλάδα να πάρουν πελάτες. Και όλη τη δουλειά την κάνουν με ένα e-mail, ένα τηλέφωνο και μία λογίστρια. Είναι εταιρίες με κεφάλαιο μόλις 60.000 ευρώ. Αυτό δημιουργεί ανασφάλεια τόσο στην πολιτεία όσο και στους καταναλωτές, γιατί αν μια τέτοια εταιρία κλείσει και δεν εξοφλήσει το ΔΕΣΜΗΕ τότε τα χρωστούμενα θα τα ζητήσουν από τους πελάτες της και όχι από την ίδια!

Δεν είναι και ευθύνη του καταναλωτή αυτό;

Όχι, δεν είναι σε καμία περίπτωση ευθύνη του καταναλωτή. Όταν είσαι αδειοδοτημένος για να κάνεις αυτή τη δουλειά πάει να πει ότι έχεις και τα στάνταρτ για να την κάνεις. Εμείς ζητήσαμε με επίσημο έγγραφο προς όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα δυσάρεστα φαινόμενα στο άνοιγμα της αγοράς των τηλεπικοινωνιών, να καθιερωθούν όροι και προϋποθέσεις για τη λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου. Συγκεκριμένα, να καθιερωθεί όρος 1.000.000 ευρώ για μετοχικό κεφάλαιο, να τρέχουν οι εγγυητικές στο ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ αυτόματα. Από κει και πέρα όποια εταιρία θέλει ας κάνει λιανεμπορία. Έτσι όμως θα κρατηθεί ένα επίπεδο και θα είναι καλυμμένοι και οι καταναλωτές και η πολιτεία. Τώρα πάει να αλλάξει κάτι και αν δεν γίνει άμεσα φοβάμαι ότι στο επόμενο εξάμηνο θα υπάρξουν «φέσια» και στη ΔΕΗ και στο ΔΕΣΜΗΕ.

Είναι κρίμα, γιατί το είδαμε το έργο μια φορά στις τηλεπικοινωνίες, δεν χρειάζεται να το ξαναδούμε στη λιανική ρεύματος.

Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Στην παρούσα οικονομική συγκυρία υπάρχουν πελάτες που δεν μπορούν να καταβάλουν τις οφειλές τους, με συνέπεια να δημιουργούν προβλήματα σε εταιρίες λιανικής;

Υπάρχουν, ναι. Όπως υπήρξαν και για τη ΔΕΗ. Βέβαια, υπάρχει η δυνατότητα διακανονισμού του χρέους. Για να μπει μια δικλείδα ασφαλείας ζητήσαμε επίσημα από την πολιτεία νομοθετική ρύθμιση, ώστε ένας πελάτης να μην μπορεί να αλλάξει εταιρία αν προηγουμένως δεν έχει εξοφλήσει το λογαριασμό του στην προηγούμενη που ήταν. Για να μην γίνει ό,τι έγινε στις τηλεπικοινωνίες, όπου πελάτες πήγαιναν από εταιρία σε εταιρία αφήνοντας χρέη στο πέρασμα τους.

Τι ποσοστό από τη λιανική αγορά αναλογεί σήμερα στους ιδιώτες προμηθευτές;

Αναλογεί ποσοστό της τάξης του 3% στους εμπορικούς πελάτες, είτε μεσαίας, είτε χαμηλής τάσης. Στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρή η απώλεια της ΔΕΗ.

Όλη αυτή η φασαρία έχει γίνει γιατί αποτελεί το τελευταίο μονοπώλιο που απέμεινε στη χώρα μας, οπότε θα περιφρουρηθεί με κάθε τρόπο. Οι απώλειες της ΔΕΗ που θα δούμε στον ισολογισμό της για το 2010 θα είναι απειροελάχιστες. Δεν υπάρχει περίπτωση η ΔΕΗ από όλη τη λιανεμπορία το 2010 να χάσει περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ.

Από αυτό το 3% τι ποσοστό έχετε εσείς;

Το μισό περίπου. Διαθέτουμε αυτή τη στιγμή 15.000 μετρητές. Συνολικά έχουν φύγει από τη ΔΕΗ περί τους 35.000 μετρητές.

Πότε θα μπορούν και οικιακοί καταναλωτές να επιλέγουν εναλλακτικό πάροχο;

Το βλέπω για τις αρχές του 2011, καθώς θα αλλάξουν ορισμένα ζητήματα. Θέλω να διευκρινίσω κάτι σε αυτό το σημείο. Υπάρχει μια παρερμηνεία για το ότι οι τρίτοι προμηθευτές διαλέγουν πελάτες μέσης και χαμηλής τάσης γιατί είναι το φιλέτο της ΔΕΗ. Δεν είναι έτσι όμως τα πράγματα. Εμείς θέλουμε τους οικιακούς καταναλωτές. Από τη στιγμή όμως που η ΔΕΗ επιδοτεί αυτής της κατηγορίας πελάτες δίνει το αγαθό που λέγεται ρεύμα κάτω του κόστους, πράγμα που δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς. Η αγορά αυτή θα ανοίξει με δύο τρόπους. Ή θα ανεβάσει η ΔΕΗ τις τιμές στο οικιακό, που πιστεύουμε ότι θα γίνει, άρα θα μπορέσουμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί, ή θα πρέπει η ΔΕΗ να αναιρέσει κάποιες χρεώσεις δικτύου που μας έχει βάλει, που είναι ακατανόητες.

Ποιες θα χαρακτηρίζατε στρεβλώσεις στη λιανική αγορά;

Οι στρεβλώσεις στο λιανεμπόριο έρχονται από δύο χρεώσεις του δικτύου. Η πιο γνωστή είναι τα ΥΚΩ και η άλλη τα Πιστοποιητικά Διαθεσιμότητας Ισχύος. Εμείς εκτός από το ηλεκτρικό ρεύμα που αγοράζουμε απευθείας από το pool κάνουμε και εισαγωγές. Γι αυτό το ηλεκτρικό ρεύμα που αγοράζουμε εκτός Ελλάδος πληρώνουμε αντίστοιχα ΑΔΙ στην αντίστοιχη χώρα. Ζητήσαμε λοιπόν επίσημα να υπάρξει ρύθμιση ώστε για το ηλεκτρικό ρεύμα που εισάγεται να μην υπάρχει χρέωση ΑΔΙ, γιατί διαφορετικά καταλήγει διπλή χρέωση για μας. Πληρώνουμε και στη χώρα από την οποία εισάγουμε και στη δική μας. Όταν δεν εισάγουμε, κι αυτό φαίνεται στο μηχανισμό εκκαθάρισης του ΔΕΣΗΜΕ τότε ναι, να πληρώνουμε ΑΔΙ. Τι λέμε με απλά λόγια. Αν έχουμε 100 MW πελάτες την ώρα και από αυτά τα 80 εισάγονται από το εξωτερικό να μην χρεωθούν με ΑΔΙ, αλλά τα υπόλοιπα 20 που προέρχονται από Έλληνες παραγωγούς. Σε ό,τι αφορά τις χρεώσεις ΥΚΩ επιβλήθηκαν χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της Ε.Ε. και χωρίς την απαραίτητη αιτιολογία. Για να πληρώσουμε κι εμείς ΥΚΩ θα έπρεπε τουλάχιστον να μας δώσει ο ΔΕΣΜΗΕ το δικαίωμα να δίνουμε ηλεκτρικό ρεύμα και στα νησιά. Στην παρούσα φάση το μόνο δικαίωμα που έχουμε είναι να δίνουμε ρεύμα στο Ιόνιο, την Εύβοια και τον Αργοσαρωνικό. ‘Όχι όμως στο Αιγαίο. Τώρα ξεκινούν να γίνουν ανεξάρτητοι διαχειριστές στη Ρόδο και την Κρήτη. Άρα γιατί να πληρώνουμε ΥΚΩ όταν δεν έχουμε πρόσβαση στη νησιωτική Ελλάδα;

Αναμένονται οι αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά. Είναι λόγος ανησυχίας για τις λιανεμπορικές επιχειρήσεις;

Η ΟΤΣ κινείται σε ένα αστάθμητο πλαίσιο σήμερα. Η δική μας πρόβλεψη είναι για την ΟΤΣ μελλοντικά, από όποια μονοπάτια κι αν περάσει, οι διαφορές μεταξύ ημέρας και νύκτας θα είναι τρομερές. Που στηρίζουμε την άποψη μας αυτή: λόγω της οικονομικής κρίσης η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώνεται συνειδητά, φαινόμενο που δεν είναι μόνον ελληνικό. Κι αυτό θα συνεχισθεί. Συνάρτηση της ζήτησης είναι η προσφορά. Διανύουμε από το 2008 10ετία βροχοπτώσεων, η προηγούμενη ήταν περίοδος ξηρασίας. Άρα θα έχουμε πολλά νερά και φθηνά. Βλέπουμε την κυβέρνηση να δίνει έμφαση στις ΑΠΕ. Συνεπώς θα εισέλθει στο Σύστημα και άλλο ρεύμα φθηνού κόστους που δεν επηρεάζει την ΟΤΣ. Επηρεάζει βέβαια τους καταναλωτές. Συνορεύουμε επίσης με τα Βαλκάνια. Βλέπουμε λοιπόν ότι η προσφορά στο Σύστημα φθηνού ρεύματος θα συνεχίσει να υπάρχει και να αυξάνεται. Άρα η ΟΤΣ μεσοσταθμικά αν δεν παραμείνει σταθερή στα σημερινά επίπεδα θα αυξηθεί πάρα πολύ λίγο. Κατά τη διάρκεια των ωρών offpick θα είναι πάρα πολύ χαμηλή, της τάξης των 30-35 ευρώ, αλλά μπορεί στη διάρκεια της μέρας οι διαφορές να είναι τεράστιες, να φθάνει δηλαδή στα 90 ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα θεωρούμε ότι η ΟΤΣ δεν μπορεί για τα επόμενα χρόνια να ξεπεράσει τα 50-55 ευρώ. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνον αν διαμορφωθεί πλασματικά προς τα πάνω, αλλά κι αυτό για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχουν προοπτικές μακροημέρευσης οι λιανικές επιχειρήσεις;

Όχι, γιατί το 50% του κόστους μας είναι η ΟΤΣ και το υπόλοιπο είναι οι χρεώσεις του δικτύου. Εκεί δυστυχώς είμαστε έρμαια της κάθε κυβερνητικής απόφασης.

Σε αυτό το πλαίσιο αν έρθει και η ΔΕΗ με ανταγωνιστικά εμπορικά τιμολόγια θα σας δυσκολέψει ακόμη περισσότερο;

Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα επιτρέψει να υπάρξουν μεγάλες μειώσεις στα εμπορικά τιμολόγια της ΔΕΗ. Θα έμοιαζε με τρικλοποδιά στην αγορά. Αν όμως συμβεί αυτό θα προσπαθήσουμε με νόμιμους τρόπους να αποτρέψουμε γίνει κάτι τέτοιο. Αν τελικά δεν γίνει κατορθωτό κάτι τέτοιο, αυτό το οποίο ενδεχομένως να συμβεί είναι να μην μπορούμε να αυξάνουμε το πελατολόγιο μας με τόσο γρήγορο ρυθμό όσο σήμερα. Εμείς ως εταιρία σίγουρα διαθέτουμε πλάνα που θα στηρίξουν τη μελλοντική ανάπτυξη μας.

Να δούμε λοιπόν τα δικά σας. Έχετε στα σκαριά μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής.

Έχουμε κάνει τροποποίηση της άδειας παραγωγής και αναμένουμε άμεσα την έγκριση από τη ΡΑΕ. Αλλάξαμε την περιβαλλοντική μελέτη την οποία θα καταθέσουμε και πιστεύουμε ότι στο επόμενο τρίμηνο θα διαθέτουμε όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις για να προχωρήσουμε στην κατασκευή της μονάδας. Αν συνυπολογίσουμε καθυστερήσεις, εκτιμούμε ότι την 1η Ιανουαρίου του 2012 θα λειτουργεί. Αν κινηθούν τα πράγματα πιο γρήγορα θα κερδίσουμε τρεις μήνες. Είναι η πρώτη μας μονάδα, δεν έχει ξαναγίνει παρόμοια. Θα συνδυάζει τεχνολογία αιχμιακής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής και τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου. Με πολύ καλό βαθμό απόδοσης, θα παρακολουθεί άνετα το φορτίο. Θα είναι ισχύος 120 MWe, με προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ. O βαθμός απόδοσής της θα φτάνει το βαθμό απόδοσης μονάδων άλλων ομίλων, το δε συγκριτικό της πλεονέκτημα θα είναι ότι λόγω χαμηλού μεταβλητού κόστους θα καθίσταται καλύτερη συγκριτικά με τις υφιστάμενες μονάδες, όταν ο ΔΕΣΜΗΕ θα κάνει το άθροισμα, για να προσδιορίσει ποια είναι η πιο φθηνή μονάδα, ώστε να την εντάξει πρώτη στο Σύστημα. Πιστεύουμε πολύ σε αυτή μονάδα.

Το μέλλον της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι αυτές οι μονάδες, αφού οι βαριές μονάδες, λόγω αυξημένης προσφοράς ΑΠΕ και μειωμένης ζήτησης, θα κλείνουν το βράδυ και θα ξανανοίγουν το πρωί, οπότε θα είναι πολύ κοστοβόρες. Αντίθετα, οι αεριοστροβιλικού τύπου ευέλικτες μονάδες, που θα μπορούν να μπαίνουν στο Σύστημα μέσα σε εννέα λεπτά, θα είναι οι μονάδες που θα δούμε να εγκαθίστανται στο μέλλον σε όλη την Ευρώπη. Ενόψει και των έξυπνων μετρητών, θα μπορεί ο ΔΕΣΜΗΕ να βλέπει ακριβώς το φορτίο που χρειάζεται ανά ώρα η χώρα, άρα θα μπορεί να κάνει πολύ καλύτερους υπολογισμούς. Τώρα, έχουμε απώλειες που φθάνουν το 8%, ποσοστό τεράστιο.

Εσάς σας ενδιαφέρει η εμπορία φυσικού αερίου;

Ομιλικά είμασταν οι πρώτοι που πούλησαν το πρώτο cargoLNG στη ΔΕΗ. Σαν εταιρία τώρα έχουμε στα πλάνα μας το εμπόριο φυσικού αερίου. Πρόκειται μάλιστα να καταθέσουμε και σχετική αίτηση. Το κάνουμε καταρχήν για τις δικές μας ανάγκες. Το αν θα βγούμε και σε άλλους πελάτες, είναι νωρίς ακόμη να το πούμε.

Συνεργασίες έχετε κατά νου;

Η αγορά θα μας οδηγήσει αναγκαστικά σε αυτό. Δεν πρόκειται εταιρίες από μόνες τους να υπάρξουν. Αν μία εταιρία έχει μόνον retail δεν πρόκειται να σταθεί στα πόδια της. Αν μία εταιρία έχει μόνον παραγωγή, ούτε αυτή θα μπορέσει να σταθεί. Πάντως, δεν έχουμε ακόμη τίποτε στο μυαλό μας σχετικά με το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένα μελλοντικό deal.

Με ποιόν όμιλο θα ταιριάζατε περισσότερο;

Αυτό που μπορώ να πω, χωρίς να θέλω να υπονοήσω κάτι, είναι ότι αυτή τη στιγμή είναι γεγονός, και το έχουμε δει όλοι στην αγορά, ότι ο Όμιλος Μυτιληναίος είναι ο πιο σοβαρός. Έχει δώσει αγώνα για να ανοίξει η αγορά και έχει ένα πλάνο μακροπρόθεσμο. Ο Βαγγέλης Μυτιληναίος έχει αποδείξει ότι είτε οι καιροί είναι καλοί, είτε είναι κακοί, έχει στηρίξει τα projects που θέλει να κάνει. Κι αυτό είναι πολύ σοβαρό για έναν επιχειρηματία, που έχει αποδείξει ότι ήρθε για να μείνει. Και επειδή κι εμείς ήρθαμε για να μείνουμε, θεωρώ ότι ταιριάζουμε σε αυτό.

Μπορεί να δούμε και τη ΔΕΗ να αγοράζει μία εταιρία retail; Έτσι και αλλιώς συμπράττει με ιδιώτες σε διάφορα έργα.

Δεν είμαι σίγουρος ότι η βάση της ΔΕΗ μπορεί να δει τόσο μακριά. Από την άλλη, θα πάρει πολύ καιρό στη ΔΕΗ να αποκτήσει την εμπορική πολιτική των ιδιωτών προμηθευτών. Το σίγουρο είναι ότι μια σύμπραξη της ΔΕΗ με ένα ιδιώτη λιανέμπορα θα της έκανε καλό, έτσι ώστε να της αλλάξει την κουλτούρα και να την κάνει πιο ευέλικτη. Επομένως, δεν το βλέπω απίθανο κάτι τέτοιο. Βέβαια, εξαρτάται από τις κυβερνητικές αποφάσεις και από το κατά πόσο θα μπορέσει η ΔΕΗ να το περάσει αυτό στα κάτω στρώματά της, τα οποία μέχρι τώρα έχουν αποδείξει ότι δεν βλέπουν μακροπρόθεσμα. Το αποτέλεσμα είναι να κάνουν κακό στην ίδια την Επιχείρηση. Πιστεύω όμως ότι η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνει στην αγορά ευέλικτη και δυνατή.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου