Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Εντός των Επομένων Ημερών η Προκήρυξη για το Φ/Β Πάρκο των 200 MW στην Κοζάνη

Σε οριστική ακύρωση της απευθείας συνεργασίας με την αμερικανική SunEdison για την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου της Ευρώπης στην Κοζάνη, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για τη επιλογή συνεταίρου.

Προ ημερών το Δ.Σ. της επιχείρησης πήρε απόφαση ότι η επένδυση θα γίνει μέσω διαγωνισμού αλλά την περασμένη Παρασκευή διευκρινίστηκε ότι αυτός θα είναι ανοιχτός (και όχι με μικρή λίστα πρόσκλησης ενδιαφέροντος) διεθνής, πλειοδοτικός και θα αφορά μόνον το 49% της κοινής εταιρείας.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» κορυφαία πηγή της ΔΕΗ, «Δεν αποκλείεται, ο συνεταίρος αυτός να είναι ακόμη και η SunEdison εφόσον συμμετάσχει στο διαγωνισμό, αλλά πλέον η ΔΕΗ θα έχει το 51% στη συνεργασία».

Το φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη δυναμικότητας 200 Μεγαβάτ, που θεωρείται κολοσσιαίο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και απο τους επικριτές του έχει χαρακτηριστεί «μεγάλος λευκός ελέφαντας», θα κατασκευαστεί σε έκταση 6.500 στρεμμάτων, αν και τα τεχνικά, οικονομικά, νομικά και διοικητικά προβλήματα που το εμποδίζουν μέχρι στιγμής, δεν έχουν επιλυθεί. Ο προϋπολογισμός του έργου θα ξεπεράσει το 1,2 δισ. ευρώ, συνεπώς η χρηματοδότηση παραμένει βασικό ζητούμενο. Σημειώνεται ότι το έργο έχει δημιουργήσει μεγάλες τριβές εντός και εκτός επιχείρησης.

Μέσα στο Δεκέμβριο η ΔΕΗ θα υποβάλει αίτηση στην ΡΑΕ με φάκελο που θα περιέχει όλα τα στοιχεία του έργου.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου