Τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδείνωση της ποιότητας του γήινου περιβάλλοντος έκρουσε για μία ακόμη φορά ο επιφανής προσκεκλημένος της ΜΡΒ, Aλ Γκορ, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή το συνέδριο «Αγορές εμπορευμάτων, περιβάλλον και αλλαγή κλίματος».
Οκ. Γκορ μίλησε στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου ανάμεσα στο οποίο βρέθηκαν ο Αμερικανός πρέσβης, ο καθηγητής Ανδρέας Παπανδρέου, και πολλοί εκπρόσωποι της ελληνικής επιχειρηματικής ελίτ.
Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και τιμημένος με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης εστίασε στην ανάγκη μετακίνησης προς την πράσινη οικονομία και την ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί στην Ελλάδα χρειάζεται τόσο πολύ γραφειοκρατία για να δημιουργηθεί ένα αιολικό πάρκο ή συστοιχία φωτοβολταϊκών», είπε.
Ο κ. Γκορ άσκησε κριτική στη μονοπωλιακή κατάσταση που επικρατεί στον ελλαδικό χώρο και φωτογράφισε τη ΔΕΗ ως ένα από τα εμπόδια για να στραφεί η Ελλάδα προς οικολογικότερες μορφές παραγωγής ενέργειας.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στα ελληνικά νησιά, ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου θα μπορούσε να εφαρμοστεί οικολογικότερη παραγωγή ενέργειας.
Τα ελληνικά νησιά τροφοδοτούνται με ενέργεια, είπε, μέσω καύσης λιγνίτη, ενώ η ενέργεια αυτή μεταφέρεται έως εκεί με καλώδια τα οποία έχουν μεγάλες απώλειες.
Θα μπορούσε στα ελληνικά νησιά να τοποθετηθούν οικολογικότερες μορφές ενέργειας.
Προέβλεψε άλλωστε, την εξάπλωση της χρήσης αιολικής ενέργειας και φ/β αφού όπως είπε όσο η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται θα μπορέσει σταδιακά να μειωθεί το κόστος.
Ο κ. Γκορ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ενεργειακές δυνατότητες που δίνουν στη χώρα μας η έντονη ηλιοφάνεια αλλά και η ύπαρξη ανέμων και προειδοποίησε ότι τα επόμενα χρόνια οικολογικά φαινόμενα που προέρχονται από τη Σαχάρα θα αυξήσουν σημαντικά τη θερμοκρασία στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
Παραλλήλισε την κρίση των Subprime με τη μόλυνση: δεν ήθελε κανείς να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει γιατί το θέμα είναι περίπλοκο. Το ίδιο, όπως είπε, ισχύει για το περιβάλλον. Φαίνεται περίπλοκο, αλλά όλοι ξέρουν ότι πρέπει να κάνουμε κάτι γι αυτό.
« Οι σημερινοί 18άρηδες δεν μπορούν να περιμένουν έως ότου έρθουν στα πράγματα για να αλλάξουν τις νοοτροπίες. Περιμένουν από εμάς. Στο μέλλον θα μας ρωτήσουν: Τι σκεφτόσασταν; Πως αγνοήσατε όλους τους επιστήμονες σε όλον τον κόσμο;»
Μετά το πέρας της ομιλίας του ο κ. Γκορ απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι λόγω πετρελαϊκών συμφερόντων πραγματοποίησαν την εισβολή στο Ιράκ, ενώ στράφηκε κατά της παραπληροφόρησης η οποία όπως είπε πραγματοποιείται από την τηλεόραση για σχετικά θέματα.
Είναι χαρακτηριστικό είπε, ότι το 2002 όταν ελήφθη η απόφαση για εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, το 77% των Αμερικανών πίστευε πως τα αεροπλάνα που έπεσαν στους δίδυμους πύργους τα οδηγούσαν Ιρακινοί και πως εντολέας τους ήταν ο Σαντάμ Χουσείν.
Στο συνέδριο μίλησαν ακόμη, ο εξειδικευμένος δημοσιογράφος του Πρακτορείου Τhomson Reuters κ. Gerard Wynn, ο οποίος έδωσε την προοπτική μιας αγοράς που θεωρήθηκε συνυπεύθυνη για τις αναταραχές που σημειώθηκαν παγκοσμίως το 2007 και 2008 όταν οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού εκτινάχθηκαν.
Ο CEO της εταιρίας Camco κ. Scott McGregor μίλησε για την αγορά των ρίπων του διοξειδίου του άνθρακα ενώ ο κ. Λεωνίδας Δρόλλας, αναπληρωτής CEO του Κέντρου Παγκόσμιων Ενεργειακών Μελετών, έκανε μια σύντομη ανάλυση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.
Πηγή euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου