Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Τα Συμπεράσματα της Ημερίδας του ΣΒΙΒΕ για τα Βιοκαύσιμα

Με επιτυχία διεξήχθη η Ημερίδα με θέμα: «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΑ ΚΑΥΣΙΜΑ: ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ. Με το βλέμμα στο μέλλον» που διοργανώθηκε από την οικονομική εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βιοντίζελ Ελλάδος (Σ.ΒΙ.Β.Ε) τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010 στο Μέγαρο Υπατία στην Αθήνα.

Στόχος της ημερίδας ήταν ο προβληματισμός και η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πρότασης προς την πολιτεία με ρεαλιστικά και εφικτά βήματα, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που συνθέτουν και διαμορφώνουν μέχρι σήμερα την αγορά ανανεώσιμων καυσίμων στη χώρα μας, ώστε να προωθηθεί μια περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμη παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων για το μέλλον, που δημιουργεί ωφέλειες για τον κλάδο και τον αγροτικό τομέα ενεργειακών καλλιεργειών, σε συνάρτηση με το εθνικό συμφέρον για ενεργειακή ασφάλεια και μείωση της εξάρτησης της χώρας από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Μέσα από τις τοποθετήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών, μεταξύ των οποίων ήταν και οι κύριοι Ο. Γαβρανίδης, Πρόεδρος του ΣΒΙΒΕ, Σ. Φώλιας, Μέλος Δ.Σ ΣΒΙΒΕ, Ν. Νέρης, Ειδικός Σύμβουλος ΥΠΕΚΑ, Μ. Σμύρης, εκπρόσωπος ΠΑΣΕΓΕΣ, και οι καθηγητές Ζ. Σαμαράς, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ και Γ. Σκαράκης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και τις παρεμβάσεις των παρευρισκομένων, πολιτικών, παραγωγών ανανεώσιμων καυσίμων, εκπροσώπων διυλιστηρίων, ακαδημαϊκών, ερευνητών ΚΑΠΕ και ΙΟΒΕ, αγροτών και δημοσιογράφων, αναδείχτηκε ότι η περαιτέρω επέκταση της χρήσης των βιοκαυσίμων αποτελεί μονόδρομο για τη δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις μεταφορές και ότι μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην απεξάρτηση από τα συμβατικά καύσιμα.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναπτύχθηκε διάλογος γύρω από τον απολογισμό των έως σήμερα πρακτικών της χώρας μας, έγιναν αναφορές σε παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές στη χρήση των ΑΠΕ στις μεταφορές, ενώ παράλληλα δόθηκε το έναυσμα διαβούλευσης για το πώς μπορεί η Ελλάδα να ικανοποιήσει τους στόχους της ευρωπαϊκής οδηγίας ενσωμάτωσης και απορρόφησης των βιοκαυσίμων στο ενεργειακό ισοζύγιο των χωρών – μελών, με την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από ανανεώσιμα έως 10% στον τομέα των μεταφορών και με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των καυσίμων κατά 20% έως το 2020.

Στο πλαίσιο αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση κρίθηκε η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, σταθερού και μακροχρόνιου θεσμικού πλαισίου και στρατηγικής για την ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς βιοκαυσίμων και την προώθηση των ενεργειακών καλλιεργειών, με την παράλληλη θέσπιση των απαραίτητων ελεγκτικών μηχανισμών και πλαισίου διαφάνειας.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές μεταξύ άλλων τόνισαν τα εξής:

Ο Πρόεδρος του κλάδου παραγωγής ανανεώσιμων καυσίμων κ. Οδυσσέας Γαβρανίδης, εξέφρασε την ανάγκη για άμεση θέσπιση οραματικής πολιτικής για τη μείωση ρύπων στις μεταφορές. Ανέδειξε τις ευκαιρίες της αειφόρας ελληνικής γης και σημείωσε ότι τα 4.000.000 στρέμματα ακαλλιέργητης αγροτικής γης πρέπει να αξιοποιηθούν, ώστε η χώρα να μπορέσει να πετύχει τόσο τους ευρωπαϊκούς στόχους και δεσμεύσεις αλλά και να επιτύχει την πλέον δυνατή ενεργειακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο ειδικός σύμβουλος του ΥΠΕΚΑ κ. Ν. Νέρης, σημείωσε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αύξησε σημαντικά το ποσοστό ανάμειξης του βιοντίζελ στο πετρέλαιο κίνησης, προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης, της διαφοροποίησης των ενεργειακών πόρων και της προστασίας του περιβάλλοντος. Βελτίωσε τις διαδικασίες ελέγχου και διαφάνειας πρώτων υλών και παραγόμενου προϊόντος και αποκαθιστά δεσμούς συνεργασίας και σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη. Σχεδιάζει τη μετάβαση από την εποχή της κατανομής στην εποχή της αειφορίας και των μειωμένων εκπομπών, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει την είσοδο και άλλων βιοκαυσίμων στις μεταφορές. Τέλος, θέτει στους Έλληνες παραγωγούς νέους στόχους και προκλήσεις υπογραμμίζοντας την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την εξωστρέφεια.

Το μήνυμα του Σκιώδη Υπουργού Ενέργειας, Βουλευτή ΝΔ κ. Μιχάλη Γιαννάκη, ήταν ότι τα ανανεώσιμα καύσιμα αποτελούν προτεραιότητα και το ΥΠΕΚΑ πρέπει να επισπεύσει όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε η Ελλάδα να μην παραμείνει στις τελευταίες θέσεις στις κατατάξεις απορρόφησης ανανεώσιμων καυσίμων. Ανέδειξε την ανάγκη για άμεσους ελέγχους σε όλα τα επίπεδα της αλυσίδας παραγωγής και διάθεσης βιοκαυσίμων και δήλωσε ότι θα παραμείνει ενεργός υποστηρικτής για τη διασφάλιση του μέλλοντος και της εύρυθμης λειτουργίας του πλαισίου απορρόφησης ανανεώσιμων καυσίμων καθώς αποτελούν επιταγή και μονόδρομο.

Ο κ. Σωτήρης Φώλιας, Μέλος του Δ.Σ του ΣΒΙΒΕ, παρουσίασε τις παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές στη χρήση των ανανεώσιμων καυσίμων στις μεταφορές, υπογραμμίζοντας ότι οι παγκόσμιοι κολοσσοί παραγωγής ενέργειας επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια στα ανανεώσιμα καύσιμα, ενώ στην Ελλάδα ακόμα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε θεμελιώδη ζητήματα εύρυθμης λειτουργίας. Επισήμανε ότι τα βιοκαύσιμα είναι το κυριότερο όπλο της Ελλάδας για να επιτύχει τους ευρωπαϊκούς στόχους μείωσης εκπομπών CO2 (6 έως 10% το 2020) και εάν η χώρα μας προχωρήσει άμεσα σε αύξηση της ανάμειξης σε 9,5% ο ενδιάμεσος στόχος μείωσης εκπομπών CO2 κατά 2% για το έτος 2014 είναι εύκολα επιτεύξιμος.

Παρουσιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΟΒΕ αναφορικά με τα ανανεώσιμα καύσιμα στην Ελλάδα, ο ειδικός σύμβουλος του ΙΟΒΕ, κ. Νίκος Σμιτ, υπογράμμισε ότι κανένας από τους εθνικούς στόχους απορρόφησης ανανεώσιμων καυσίμων δεν έχει επιτευχθεί, εξαιτίας κυρίως των επανειλημμένων καθυστερήσεων των ετήσιων αποφάσεων κατανομής που ξεπερνούν τους 16 μήνες κατά την περίοδο 2005-2009. Αρνητικά έχουν επιδράσει και οι μειωμένες απορροφήσεις από διυλιστήρια, καθώς και η έλλειψη ελέγχου ανάμιξης βιοντίζελ με εισαγόμενο diesel . Για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που παρουσιάζει η αγορά ανανεώσιμων καυσίμων πρότεινε την εγκαθίδρυση ειδικού Παρατηρητηρίου βιοκαυσίμων, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας στρατηγικού αποθέματος βιοντίζελ για την αντιμετώπιση μελλοντικών ελλείψεων.

Ο κ. Ζήσης Σαμαράς, καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, αναφέρθηκε στο μέλλον και τις προοπτικές των ανανεώσιμων καυσίμων στις μεταφορές καθώς και στις σχετικές τεχνολογικές εξελίξεις. Επεσήμανε ότι στο μέλλον οι περισσότεροι κινητήρες ΙΧ οχημάτων θα μπορούν να λειτουργούν με αυτούσιο ανανεώσιμο καύσιμο. Αναφορικά με τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων, σημείωσε ότι τεχνικά είναι δυνατόν να αποθηκεύεται βιοντίζελ για 2-3 μήνες.

Ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Σκαράκης, από μη μεριά του μίλησε για την ολοένα αυξανόμενη σημασία του αγροτικού τομέα στην παραγωγή ενέργειας και ότι καλούμαστε όλοι μας να βρούμε λύσεις για άμεσα προβλήματα στην μείωση ρύπων στις μεταφορές. Ανέδειξε τα καίρια ζητήματα της σχέσης των ανανεώσιμων καυσίμων με την παραγωγή τροφίμων καθώς και με την άρδευση. Τέλος, τοποθετήθηκε υπέρ της εγχώριας πρώτης ύλης λέγοντας ότι η όποια εισαγωγή συντελεί στο φαινόμενο της εισαγόμενης ρύπανσης.

Ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Μιχάλης Σμύρης, μίλησε για τη σημασία της παραγωγής ανανεώσιμων καυσίμων στην αγροτική οικονομία, δηλώνοντας ότι για την ΠΑΣΕΓΕΣ, η ανάπτυξη της αγοράς των ανανεώσιμων καυσίμων στη χώρα μας, έχει νόημα στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται εγχώριες πρώτες ύλες.

Στο ίδιο πλαίσιο τοποθετήθηκε και ο κ. Α. Καραμπουγιούκας, εκπρόσωπος των Αγροτών Ενεργειακών Καλλιεργειών, καλώντας όλους του παρευρισκομένους να κοιτάξουν σοβαρά το θέμα των ανανεώσιμων καυσίμων, καθώς αποτελεί την μοναδική ίσως «ηλιαχτίδα» στην αγροτική οικονομία.

Από τις τοποθετήσεις και τις παρεμβάσεις της ημερίδας, κοινό τόπο όλων αποτέλεσε το γεγονός ότι είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη, τα βιοκαύσιμα να αποτελέσουν το κομβικό κομμάτι μιας εθνικής ενεργειακής πολιτικής που δίνει προτεραιότητα σε καθαρότερα, εγχώρια, ανανεώσιμα καύσιμα και μιας εθνικής αγροτικής πολιτικής που δημιουργεί ωφέλειες, συνέργειες και αειφορία στις σχέσεις αγροτών και παραγωγών ανανεώσιμων καυσίμων. Η Ελλάδα, με γνώμονα την «Πράσινη Ανάπτυξη», μπορεί και πρέπει να επιδιώξει την πρωτοπορία στον τομέα αυτό, εκμεταλλευόμενη τα συγκριτικά της εδαφοκλιματολογικά πλεονεκτήματα και την ύπαρξη των κατάλληλων υποδομών για την παραγωγή, διακίνηση και κατανάλωση βιοκαυσίμων.

Τα πλήρη κείμενα των ομιλιών και οι παρουσιάσεις είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Σ.ΒΙ.Β.Ε: www.sbibe.gr

Πηγή energia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου