Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Οδηγός της ΕΛΕΤΑΕΝ για τα Μικρά Αιολικά

Συνοπτικό οδηγό για το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης και εγκατάστασης μικρών ανεμογεννητριών εξέδωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ). Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι μικρές ανεμογεννήτριες, και ειδικά αυτές που εγκαθίστανται σε γήπεδα ή αγροτικές γαίες, που είναι ο φυσικός χώρος τους, μπορούν να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή πολιτική, προσφέροντας πολλαπλασιαστικά οφέλη, όπως, μεταξύ άλλων, τη διάχυση της ανάπτυξης, τη διεύρυνση της κοινωνικής αποδοχής των Α.Π.Ε. και την κοινωνική συνοχή.

Αν και δεν έχουν εκδοθεί από το ΥΠΕΚΑ και τους άλλους αρμόδιους φορείς ειδικές οδηγίες, αποφάσεις ή εγκύκλιοι, για τις μικρές ανεμογεννήτριες, ο Οδηγός επιχειρεί να καταγράψει, με βάση τη γενική εμπειρία και τις οδηγίες, που υπάρχουν για άλλες ανάλογες μικρές εγκαταστάσεις (π.χ. φωτοβολταϊκά), τα απαιτούμενα βήματα, που πρέπει να φέρει σε πέρας ένας ενδιαφερόμενος επενδυτής.

Ο Οδηγός δεν παρέχει εμπορικές πληροφορίες ούτε διαφημίζει ούτε προβάλει προϊόντα, αλλά επικεντρώνεται στο θεσμικό πλαίσιο, θεωρώντας ότι ο ενδιαφερόμενος θα επιλέξει τον εξοπλισμό και τη διαστασιολόγησή του, αξιοποιώντας τις υπηρεσίες προμηθευτών ή μελετητών, τους οποίους θα έχει αναζητήσει στην ελεύθερη αγορά ή από τα συνήθη μέσα ενημέρωσης (διαδικτυακοί τόποι κ.λ.π.).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Οδηγός περιλαμβάνει τα ακόλουθα υποκεφάλαια:

  • Περιβαλλοντική αδειοδότηση,
  • Λοιπές βασικές άδειες,
  • Τιμολόγηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας,
  • Γνωμοδοτούσες υπηρεσίες και φορείς,
  • Σύμβαση σύνδεσης,
  • Σύμβαση πώλησης και αγοράς της ενέργειας,
  • Χρήσιμες διευθύνσεις.

Ο Οδηγός προέκυψε ύστερα από τα πολλά ερωτήματα, που δέχεται το τελευταίο διάστημα η ΕΛΕΤΑΕΝ, σε σχέση με τη δυνατότητα εγκατάστασης μικρών ανεμογεννητριών.Το αυξανόμενο αυτό ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα θετικό. Στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη των στόχων Α.Π.Ε., έως το 2020, εκτός από τις μεγάλες επενδύσεις, που είναι απαραίτητες, οι μικρές ανεμογεννήτριες έχουν και αυτές τη θέση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου