Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010
Γ.Περιστέρης: Απαιτείται Επιτάχυνση των Επενδύσεων στις ΑΠΕ και Απλοποίηση των Διαδικασ
Αυστηρή κριτική στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης άσκησε από το βήμα του συνεδρίου του ΙΕΝΕ ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ Γιώργος Περιστέρης.
«Το fast track πρέπει να ισχύει για όλους όσοι πληρούν τα κριτήρια του νόμου, ανεξαρτήτως εθνικής προέλευσης, ή άλλων κριτηρίων επιλογής», τόνισε. «Υπάρχουν και Έλληνες επενδυτές διατεθειμένοι να επενδύσουν πολλαπλάσια ποσά από ξένους». Ο κ. Περιστέρης επισήμανε ότι εταιρίες αναγκάζονται, εν μέσω οικονομικής κρίσης, να στέλνουν χρήματα στο εξωτερικό για επενδύσεις, λόγω ασφυξίας στην Ελλάδα. Μόνον στο χώρο της ενέργειας ο ομιλητής εκτίμησε σε 25 δις. Ευρώ τις επενδύσεις που μπορούν να γίνουν άμεσα, εκ των οποίων τα 20 δις. ευρώ αφορούν σε ΑΠΕ και δημιουργία νέων δικτύων.
«Αν τις θέλουμε πρέπει να δράσουμε τώρα, γιατί ήδη είναι αργά, γιατί τα κεφάλαια που ήταν διαθέσιμα πριν λίγους μήνες πλέον έχουν μειωθεί και σύντομα δεν θα υπάρχουν καν», υπογράμμισε ο κ. Περιστέρης.
Δεν μπορεί, όπως είπε ο ίδιος, μία επένδυση ΑΠΕ να χρειάζεται επτά χρόνια για να προωθηθεί και μια περιβαλλοντικά εχθρική επένδυση, όπως ο Αστακός, να θέλει μόλις τέσσερις μήνες.
Ο κ. Περιστέρης εξέφρασε αμφιβολία κατά πόσο θα καταφέρουμε να επιτύχουμε τους στόχους 20-20-20 όταν χρειάζονται 4,5 δις. ευρώ για νέες επενδύσεις σε δίκτυα, αλλά είναι άγνωστος ο αριθμός των ετών που απαιτείται προκειμένου να υλοποιηθεί με ιδιωτική επένδυση ένα δίκτυο.
Επιπλέον, όταν απαγορεύονται τα υδροηλεκτρικά και αντλητικά πρακτικά, οι νέες μονάδες των ιδιωτών οδηγούνται σε πτώχευση, λόγω της επιμονής της πολιτείας να χειραγωγείται η αγορά και όταν τα offshore αιολικά διακόπηκαν σε κρισιμότατο οικονομικό χρόνο.
Για τον κ. Περιστέρη απαιτείται μια μεγάλη επανάσταση για την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών προσέλκυσης και υλοποίησης επενδύσεων «για μπορέσουμε να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί».
Στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η αξιοποίηση του shale gas αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης. Το συγκεκριμένο αέριο, που υπάρχει στις ΗΠΑ, σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Κίνα, δημιουργεί προβληματισμό και αβεβαιότητες για τη διαμόρφωση μελλοντικά της προσφοράς και ζήτησης φυσικού αερίου, ωστόσο, υπάρχουν μια σειρά ερωτημάτων τα οποία δεν έχουν απαντηθεί, όπως, αν θα μπορέσει η Κίνα να αξιοποιήσει τα δικά της αποθέματα, αν υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα, σε τι επίπεδο θα διαμορφωθούν οι τιμές της αγοράς μελλοντικά. Στο σκηνικό αυτό προστέθηκε και το LNG, το οποίο από το 50% που ήταν φθηνότερο από το αέριο των αγωγών σήμερα περιορίζεται στο -20%.
Με τα δεδομένα αυτά, η Ρωσία και η Αλγερία πιέζουν για μακρόχρονες συμβάσεις, ενώ η Ευρώπη επιμένει σε βραχυπρόθεσμες, με συνέπεια να καταγράφεται ένταση μεταξύ προμηθευτών και καταναλωτών φυσικού αερίου. Σε αυτό το περιβάλλον, στο πρώτο 8μηνο του έτους το 12% των εγχώριων αναγκών ηλεκτροπαραγωγής καλύφθηκε από εισαγωγές ιδιωτών παραγωγών, εκτός ΔΕΠΑ, όταν το 60-65% της ζήτησης φυσικού αερίου προορίζεται για τις ανάγκες της ηλεκτροπαραγωγής. Για φέτος αναμένεται η ζήτηση φυσικού αερίου να φθάσει στα 3,6-3,7 δισ. κ.μ. όταν η πρόβλεψη για το 2020 είναι 7 δις. κ.μ. Απογοητευτικό θεωρείται το γεγονός ότι βιομηχανία και οικιακή κατανάλωση δεν εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση.
Αναφερόμενος ο κ. Σαχίνης στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο για το φυσικό αέριο μίλησε για ατέλειες που υπάρχουν, για τη διόρθωση των οποίων η ΔΕΠΑ έχει κάνει και θα κάνει κι άλλες εισηγήσεις.
Για την πώληση του 49% της ΕΠΑ Αττικής, όπου η ΔΕΠΑ κατέχει το 51%, ο κ. Σαχίνης ανέφερε ότι υπάρχουν ορισμένοι «καλοί υποψήφιοι επενδυτές». Οι οικονομικοτεχνικές προσφορές θα υποβληθούν στις 15 Δεκεμβρίου και η επιλογή του στρατηγικού επενδυτή τοποθετείται στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2011.
Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ Γιάννης Δεσύπρης, ο οποίος επισήμανε ότι μέσα από το γόνιμο διάλογο που θα αναπτυχθεί στη διάρκεια του συνεδρίου στόχος είναι να δημιουργηθεί η ισορροπία που χρειάζεται η αγορά για την επόμενη ημέρα της οικονομικής κρίσης. Ο κ. Δεσύπρης τόνισε ότι στην τρέχουσα δεκαετία ο ενεργειακός κλάδος βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και αλλαγές και υπογράμμισε την ανάγκη ο υγιής και ισότιμος ανταγωνισμός να εξυπηρετείται με κατάλληλους χειρισμούς στην αγορά.
Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΙΕΝΕ Κ. Σταμπολής επισήμανε ότι έληξε η μεταβατική περίοδος και η αδυναμία προσαρμογής της αγοράς συνεπάγεται δυσβάστακτο τίμημα. ‘Ο,τι δεν κάναμε τόσα χρόνια θα πρέπει αν το κάνουμε μέσα σε λίγους μήνες και να συγκρουστούμε με το παρελθόν, υπογράμμισε ο ίδιος.
Στη θεματολογία του συνεδρίου αναφέρθηκε εκτενώς ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του ΙΕΝΕ καθηγητης Π. Κάπρος.
Πηγή energia.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου