Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Μήνυμα Υπέρ της Πράσινης Ανάπτυξης της Vestas από το Βήμα της G20

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vestas, Ditlev Engel, με την ιδιότητά του Προεδρεύοντος της Ομάδας Εργασίας της G20 για τη «Δημιουργία Πράσινων Θέσεων Εργασίας», διεμήνυσε στους παγκόσμιους ηγέτες ότι «Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξαμε περισσότερο αποφασισμένοι και πρόθυμοι απ’ όσο σήμερα, γι’ αυτό και η δέσμευση μας είναι απόλυτη. Μαζί μπορούμε να παράγουμε καλύτερα αποτελέσματα», για να επαναλάβει εκ μέρους της Ομάδας Εργασίας, ότι προσφέρεται να επισκεφθεί κάθε έναν από τους ηγέτες των κρατών – μελών της G20 προκειμένου να τους βοηθήσει να χαράξουν το πλαίσιο της πολιτικής εκείνης που ταιριάζει στην κάθε χώρα ξεχωριστά και το οποίο θα δημιουργήσει τις πράσινες θέσεις εργασίας.

«Αυτό που αξίζει να σημειώσει κανείς από τη σημερινή μέρα είναι η βαθιά και ευρεία συναίνεση μεταξύ των επιχειρηματιών περί της ανάγκης των κυβερνήσεων να λάβουν μέτρα κατεπειγόντως – προκειμένου να εξασφαλίσουν τη διαφάνεια, τη διάρκεια ζωής και την αξιοπιστία των κανονιστικών πλαισίων – έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν

να επιτελέσουν το ρόλο τους με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, ήτοι να στηρίξουν την καινοτομία, την αποδοτικότητα και τις επικερδείς λύσεις, οι οποίες δημιουργούν τις μελλοντικές θέσεις εργασίας», συνέχισε ο κ. Engel.

Στην κοινή δήλωση που ακολούθησε της Συνόδου, η Ομάδα Εργασίας για τη Δημιουργία Πράσινων Θέσεων Εργασίας υπογράμμισε την κρίσιμης σημασίας αναγκαιότητα για τις «χώρες της G20 να υιοθετήσουν πολιτικές, οι οποίες κατευθύνονται προς την επίτευξη μιας νέας ισορροπίας ανάμεσα σε κίνητρα και αντικίνητρα που αναντίρρητα ευνοούν τις πράσινες επενδύσεις».

Στις σημαντικότερες προτάσεις της Ομάδας Εργασίας συμπεριλαμβάνονται, η θέσπιση μιας τιμής για τον άνθρακα, αρκετά υψηλής και σταθερής ώστε να αλλάξει η συμπεριφορά του κόσμου και οι επενδυτικές αποφάσεις, η απελευθέρωση του εμπορίου πράσινων αγαθών και υπηρεσιών - η οποία θα επιταχύνει τη διασπορά των πράσινων τεχνολογιών, θα μειώσει τις τιμές, θα ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό και θα έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας-, η ενίσχυση της τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης και η κατάργηση των επιδοτήσεων των ορυκτών καυσίμων αυστηρά εντός των επόμενων πέντε ετών.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τον ενεργειακό τομέα, η Ομάδα Εργασίας παρότρυνε τους ηγέτες των κρατών – μελών της G20 «να επιταχύνουν τη διείσδυση των ΑΠΕ και άλλων πηγών ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να επεκτείνουν και να αναβαθμίσουν τα δίκτυα ηλεκτροδότησης προκειμένου να εγγυηθούν προτεραιότητα πρόσβασης στην πράσινη ενέργεια».

«Χρειαζόμαστε διαφάνεια - διαφάνεια σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό και τη θέσπιση νόμων.Χρειαζόμαστε αξιοπιστία – αξιοπιστία σε ό,τι αφορά το κανονιστικό πλαίσιο. Χρειαζόμαστε απλώς να γνωρίζουμε ότι οι βάσεις, στις οποίες στηρίζεται η ύπαρξη μας και η δουλειά μας δεν θα αλλάξει εντελώς από τη μια μέρα στην άλλη. Τέλος - και πάντα στην ίδια κατεύθυνση – έχουμε ανάγκη να δούμε να χαράσσονται πολιτικές, οι οποίες να βασίζονται σε μακροπρόθεσμες προοπτικές», κατέληξε ο κ. Engel.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου