Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Λιμάνι: Επένδυση 220 εκατ. ευρώ, για να γίνει ανταγωνιστικό




Πρόσω ολοταχώς βάζει τις μηχανές του το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καθώς προχωρά στα τέλη του μήνα στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, αναφορικά με την επέκταση της 6ης προβλήτας, ενός έργου που παρά τις κατά καιρούς καλές προθέσεις λιμνάζει εδώ και χρόνια. Εκκρεμότητες, μεταξύ των οποίων και η έκδοση σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, φαίνεται πως καθυστερούσαν το τελευταίο διάστημα την εκκίνηση του έργου. Ωστόσο σε πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), Στέλιου Αγγελούδη, και του υπουργού Θαλάσσιων Υποθέσεων, Γιάννη Διαμαντίδη, αποφασίστηκε να ρυθμιστούν όλες οι εκκρεμότητες, προκειμένου να βγει… στον αέρα ο διεθνής διαγωνισμός στα τέλη Νοεμβρίου. Ο προϋπολογισμός του έργου, που θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕΠ) και τα αποθεματικά του ΟΛΘ, ανέρχεται σε 220 εκατ. ευρώ, ενώ το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι τρία με τέσσερα έτη.
Η πρώτη φάση του έργου, που θα δρομολογηθεί με το διεθνή διαγωνισμό, ανέρχεται σε 140 εκατ. ευρώ και προβλέπει επέκταση της 6ης προβλήτας κατά 300 μέτρα μήκος, 75 πλάτος και 15 βάθος. Για τη δεύτερη φάση, που αφορά την προμήθεια εξοπλισμού, η διαδικασία αναμένεται το 2011.
Με την ολοκλήρωση της επέκτασης της 6ης προβλήτας, η δυναμικότητα του λιμανιού, σε σχέση με την εξυπηρέτηση εμπορευματοκιβωτίων, θα υπερδιπλασιαστεί, καθώς προβλέπεται να φθάσει συνολικά στο 1,2 εκατ. TEU, έναντι περίπου 450.000 TEU που είναι σήμερα.

Σύμβουλος για την εκπόνηση master plan
Στο μεταξύ εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για τον σύμβουλο που θα αναλάβει την εκπόνηση του master plan της εταιρείας. Ο σύμβουλος θα αναζητήσει τις βέλτιστες λύσεις για την καλύτερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΛΘ, ενώ θα αναλάβει να εξετάσει τις διαδικασίες σχετικά με την πιθανή είσοδο ιδιώτη με μειοψηφικό πακέτο στη δημιουργία ενός 3PL Logistic Center. Παράλληλα στην προσπάθειά της να κάνει περισσότερο ελκυστικό το λιμάνι για τους τουρίστες η διοίκηση του ΟΛΘ προχωρά το Γενάρη του 2011 στη δημοπράτηση της κατασκευής μαρίνας στην α’ προβλήτα του λιμανιού. Δεν αποκλείεται η μαρίνα, το κόστος της οποίας θα προκύψει από μελέτη που είναι σε εξέλιξη, να δοθεί σε χρήση στα τέλη του επόμενου χρόνου.

Πηγή makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου