Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Στα Επίπεδα του 2006 η Κατανάλωση Ηλεκτρισμού στην Χώρα

Έπειτα από ένα δίμηνο ανάκαμψης, η ζήτηση ηλεκτρισμού εισήλθε και πάλι σε πτωτική τροχιά τον Οκτώβριο και, μάλιστα, στη διανομή βρέθηκε σε προ 4ετίας επίπεδα. Ο λιγνίτης έδωσε το 53% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ μεγάλη αύξηση καταγράφηκε σε ετήσια βάση στις εισαγωγές και στη χρήση των υδροηλεκτρικών σταθμών

Σε πτωτική τροχιά εισήλθε η κατανάλωση ηλεκτρισμού τον Οκτώβριο, έπειτα από ένα δίμηνο ανάκαμψης, έστω κι αν η εικόνα του Αυγούστου, όπως έχουμε επισημάνει, οφείλεται εν πολλοίς στην παραμονή περισσοτέρων πολιτών στην ηπειρωτική Ελλάδα (Διασυνδεδεμένο Σύστημα) κατά τον παραδοσιακό μήνα των διακοπών.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία που ανήρτησε ο ΔΕΣΜΗΕ στην ιστοσελίδα του, η καθαρή ζήτηση είναι κατά 1,69% μειωμένη σε ετήσια βάση (διατηρείται σε οριακά θετικό έδαφος στο 10μηνο), καθώς διαμορφώθηκε στα 4,034 εκατ. μεγαβατώρες.

Ωστόσο, η πτώση προσεγγίζει το 3% - είναι 2,92%, για την ακρίβεια – στο δίκτυο διανομής, μέσω του οποίου ηλεκτροδοτούνται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Μάλιστα, με συνολική κατανάλωση περί τα 3,3 εκατ. μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, η χαμηλή και μέση τάση βρίσκεται στα προ τετραετίας επίπεδα από πλευράς ζήτησης.

Πτώση της τάξης σχεδόν του 8% χαρακτηρίζει και την κατανάλωση στα ορυχεία, ενώ αντίθετα κατά 5,33% ενισχυμένη εμφανίζεται η ζήτηση από τους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες.

Ο λιγνίτης εξακολουθεί να κυριαρχεί στο ενεργειακό ισοζύγιο, καλύπτοντας σχεδόν το 53% της καταναλωθείσης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ με 25% και ιδιαίτερα ανεβασμένο στην “πίτα” είναι το φυσικό αέριο, σε μία εξέλιξη που οφείλεται, πάντως, σε μεγάλο βαθμό και στην δοκιμαστική λειτουργία των δύο εργοστασίων της elpedison και της ΓΕΚ Τέρνα στην Βοιωτία.

Παρόλα αυτά, τόσο ο λιγνίτης όσο και το φυσικό αέριο σε απόλυτα νούμερα έχουν δώσει μικρότερη παραγωγή ηλεκτρισμού σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο –συγκεκριμένα κατά 12,2% και 4,3% αντιστοίχως.

Αντίθετα, αύξηση 125% περίπου χαρακτηρίζει τις εισαγωγές, οι οποίες κάλυψαν σχεδόν το 6% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού, ενώ κατά 35% αυξημένη ήταν η παραγωγή των υδροηλεκτρικών σταθμών, οι οποίοι κάλυψαν το 12% της συνολικής ζήτησης.

Τέλος οι ΑΠΕ – η πετρελαϊκή παραγωγή έχει μηδενιστεί – έδωσαν κάτι παραπάνω από 4% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρισμού, ήτοι περίπου163.000 μεγαβατώρες, δηλαδή 6,6% περισσότερο σε σχέση με τον Οκτώβριο της περασμένης χρονιάς.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου