Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Σκληροί Όροι της ΔΕΗ προς την Αλουμίνιον της Ελλάδος

Η τελευταία απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ, στις 16 Νοεμβρίου, πιστοποίησε το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με την Αλουμίνιον της Ελλάδος σχετικά με τη σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας προς την εν λόγω βιομηχανία. Με την νέα απόφαση η Αλουμίνιον καλείται να καταβάλει 20 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή έναντι παρελθουσών οφειλών, και να προβεί σε πλήρη εξόφληση των από 1ης Ιουλίου ληξιπρόθεσμων λογαριασμών, ώστε να συνεχιστούν οι συζητήσεις για την υπογραφή της σύμβασης. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ως τις 30 Νοεμβρίου, η ΔΕΗ ενημερώνει την Αλουμίνιον ότι θα προβεί σε άρση της εκπροσώπησης της τελευταίας ως πελάτη της.

Η τελευταία φράση ισοδυναμεί με διακοπή ηλεκτροδότησης της Αλουμίνιον από τη ΔΕΗ και σηματοδοτεί μεγάλη οπισθοδρόμηση σε σχέση με την πρόοδο που είχε διαφανεί το προηγούμενο διάστημα στις σχέσεις των δύο πλευρών. Υπήρχε, έτσι, ως τώρα η ελπίδα ότι πλησίαζε η ώρα για υπογραφή συμφωνίας, κάτι που είχε εκφράσει επίσημα και η πλευρά του Ομίλου Μυτιληναίου.

Σύμφωνα με κύκλους του Ομίλου, υφίστανται κάποιες διαφορές με την Επιχείρηση, όπως π.χ. αναφορικά με τις χρεώσεις δικτύου. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι υπάρχει ήδη συμφωνία για παραπομπή συναφών θεμάτων στην ΡΑΕ για την τελική απόφαση, διαδικασία την οποία, σύμφωνα με τον Όμιλο Μυτιληναίου καθυστερεί η ΔΕΗ.

Επίσης από τον Όμιλο σημειώνεται ότι προϋπόθεση για την οριστικοποίηση της συμφωνίας αποτελεί η έκδοση άδειας εμπορικής λειτουργίας του εργοστασίου συμπαραγωγής της Αλουμίνιον, η οποία καθυστερεί από το ΥΠΕΚΑ, παρά την θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ από τον Μάιο του 2010 και την ανάλογη θέση της Κομισιόν.

Επίσης, την περασμένη Δευτέρα η Αλουμίνιον κατέβαλε στη ΔΕΗ 20 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή στα πλαίσια της σχετικής συμφωνίας, την οποία ο Όμιλος Μυτικηναίου θεωρεί ενεργεί από τον Ιούλιο.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου