Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Τέσσερις Λεωφόρους Ηλεκτρισμού και Τρεις Διάδρομους Αερίου Οραματίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται πως έχει αντιληφθεί εγκαίρως τη σημασία της αναβάθμισης του ηλεκτρικού δικτύου της Ευρώπης, αν κρίνουμε από τις εξαγγελίες του Επιτρόπου Ενέργειας, Γκύντερ Έτινγκερ, για τις «λεωφόρους» ηλεκτρισμού που θα υλοποιηθούν κατά μήκος της ηπείρου στις επόμενες δύο δεκαετίες. Σκοπός τους είναι η υποστήριξη της ανάπτυξης των ΑΠΕ και η ενσωμάτωση της παραγωγής αυτής.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι διάδρομοι αυτοί συνδέουν τις απομονωμένες περιοχές της Ε.Ε. με τον βασικό ενεργειακό «κορμό», ενώ επιτρέπουν παράλληλα την μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ στη Μεσόγειο και τη Βόρεια Θάλασσα προς τα ηπειρωτικά. Η σημασία των επενδύσεων αυτών είναι έκδηλη, αν αναλογιστούμε το σχέδιο Desertec που προβλέπει την παραγωγή ΑΠΕ στη Βόρεια Αφρική σε μεγάλη κλίμακα.

Οι τέσσερις «λεωφόροι» ηλεκτρισμού που έχουν προσδιοριστεί είναι οι εξής:

1. Υπεράκτιο σύστημα στη Βόρειο Θάλασσα και σύνδεση με την Κεντρική Ευρώπη ώστε η παραγόμενη σε υπεράκτια αιολικά πάρκα ηλεκτρική ενέργεια να μεταφέρεται στους καταναλωτές των μεγάλων πόλεων και να αποθηκεύεται σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς στις Άλπεις και στις σκανδιναβικές χώρες.

2. Διασυνδέσεις στη Νοτιοδυτική Ευρώπη ώστε η παραγόμενη αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια να μεταφέρεται στην υπόλοιπη ήπειρο.

3. Συνδέσεις στην Κεντροανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τις οποίες ενισχύεται το περιφερειακό δίκτυο.

4. Ενσωμάτωση της ενεργειακής αγοράς των χωρών της Βαλτικής στην ευρωπαϊκή αγορά.

Επίσης, η Επιτροπή ανακοίνωσε και αντίστοιχους διαδρόμους στο φυσικό αέριο:

1. Νότιος διάδρομος, με τον οποίο το αέριο θα μεταφέρεται απευθείας από την Κασπία Θάλασσα στην Ευρώπη, ώστε να διαφοροποιηθούν οι πηγές προμήθειας αερίου.

2. Ενοποίηση της ενεργειακής αγοράς των χωρών της Βαλτικής και σύνδεση με την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη

3. Διάδρομος Βορρά-Νότου στη Δυτική Ευρώπη, για να εξαλειφθούν τα εσωτερικά σημεία συμφόρησης και να καταστεί δυνατή η βέλτιστη χρήση δυνητικών εξωτερικών πηγών εφοδιασμού.

Πηγή energia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου