Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Xάρης Σαχίνης: Οι Εισαγωγές Φθηνού LNG Ενεργοποιούν τη Ρήτρα Take or Pay για την ΔΕΠΑ

Στο 15% κινήθηκε η πτώση της ζήτησης φυσικού αερίου πέρυσι στην χώρα μας, όπως υπογράμμισε στην χθεσινή ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔEΠA κ. Xάρης Σαχίνης, κατά την πρώτη ημέρα του 15ου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2010» που οργανώνει το ΙΕΝΕ, στο πλαίσιο της 4ης Εβδομάδας Ενέργειας (22-27 Νοεμβρίου 2010).

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μείζον ζήτημα τόσο για την ΔEΠA, όσο και για τους μεγάλους πελάτες της στην ηλεκτροπαραγωγή. Κι αυτό γιατί ενεργοποιούνται οι ρήτρες take or pay της ΔΕΠΑ με τους προμηθευτές της για τη μη παραλαβή συμβολαιοποιημένων ποσοτήτων.

Ο κ. Σαχίνης προέβλεψε ότι το πρόβλημα για την Επιχείρηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερο το 2010, λόγω της εισαγωγής LNG από τους πελάτες της ΔΕΠ, εκτιμώντας την απώλεια μεριδίου στο 12% από τρίτους λόγω του φθηνού LNG.
Σαφής ήταν και ο υπαινιγμός του για το ότι το take or pay αφορά και τους πελάτες της ΔEΠA που έχουν αντικαταστήσει συμβολαιοποιημένες ποσότητες αερίου απο LNG , τις οποίες εισήγαγαν οι ίδιοι ή προμηθεύονται από τρίτους, όπως, η ΔEH, η Aλουμίνιον της Eλλάδος και η Motor Oil.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαχίνης άφησε να εννοηθεί καθαρά ότι δεν είναι εφικτή η μείωση των συμβολαιοποιημένων ποσοτήτων αερίου σε ποσοστό 30%, που ζητούν οι μεγάλοι καταναλωτες φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου