Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Απειλή για το περιβάλλον Οσμή σκανδάλου με την…"οικολογική" Βιοκεράλ στην Λάρισα

Με άδεια λειτουργίας που είχε ανακληθεί από τον περασμένο Αύγουστο λειτουργούσε το εργοστάσιο κεραμοποιίας Βιοκεράλ στη Λάρισα, το οποίο μέσα σε λιγότερα από ένα χρόνο πήρε για δεύτερη φορά φωτιά, αποκαλύπτοντας όχι μόνο ότι δεν κατέβασε ρολά αλλά ότι συνεχίζει να αποτελεί μεγάλη απειλή για το περιβάλλον.

Οι φλόγες και ο μαύρος καπνός που ξεχύθηκαν στον ουρανό την περασμένη Κυριακή και απλώθηκε μέχρι την Λάρισα, κινούν τις υποψίες των αρμόδιων υπηρεσιών ότι δεν καίει πτε κόκ αλλά ανακυκλωμένα λάστιχα και κοκτέιλ καυσίμων άγνωστης προέλευσης.

Η πυρκαγιά, αναστάτωσε τους κατοίκους, που ειδοποίησαν την αστυνομία και την πυροσβεστική υπηρεσία, ωστόσο σύμφωνα με τις καταγγελίες της βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Ηρώς Διώτη, η αστυνομία συνέλαβε κάποιους με την κατηγορία της παραβίασης ξένης ιδιοκτησίας!

Από την Κυριακή το βράδυ αναζητούνται από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς και ο Νομάρχης αλλά σύμφωνα με πληροφορίες όλοι τους μέχρι χθες παρέμεναν άφαντοι. Υπάρχουν πληροφορίες ότι η Νομαρχία έχει παρατείνει την αναστολή της επιχείρησης αλλά ουδείς γνωρίζει τι πραγματικά έχει συμβεί καθώς στην Λάρισα επικρατεί ο νόμος της σιωπής.

Και όμως την κατέταξαν στις οικολογικές επιχειρήσεις!


Η ιστορία της Βιοκεράλ είναι παλιά και πριν από λίγους μήνες έγινε η αφορμή να εξαπολύσουν επίθεση οι επιθεωρητές περιβάλλοντος εναντίον της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου, ισχυριζόμενοι ότι ενώ υπήρχαν αυτοψίες για σημαντικές περιβαλλοντικές παραβιάσεις της επιχείρησης, ο φάκελος έμεινε στα συρτάρια και δεν είχαν επιβληθεί οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Παρόλα αυτά η εταιρεία κατάφερε να ενταχθεί σε κοινοτικό σύστημα οικολογικής διαχείρισης, καθώς ουδείς είχε ενημερώσει τους υπευθύνους για το πόσο «οικολογική» επιχείρηση είναι πραγματικά!

Στην έκθεση των επιθεωρητών είχαν διαπιστωθεί ουκ ολίγες περιβαλλοντικές παραβάσεις, όπως έλλειψη αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, πλημμελή παρακολούθηση αερίων εκπομπών, μη τήρηση οριακών τιμών αεριών εκπομπών, και μη σύννομη διαχείριση των αποβλήτων λιπαντικών ελαιών.

Κατόπιν αυτών η ΕΥΕΠ εισηγήθηκε πρόστιμο ύψους 165.600 ευρώ, κάνοντας νέα αυτοψία η οποία χρειάστηκε την συνδρομή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για να ολοκληρωθεί εξαιτίας των εμποδίων που προέβαλλε η εταιρεία.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι με το γνωστό νομικό «ξεγλίστρημα» η βιομηχανία έχει ασκήσει έφεση και τα πρόστιμα δεν έχουν πληρωθεί.

Σύμφωνα με την κυρία Διώτη το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να ενεργοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να ενταθούν οι επιθεωρήσεις σε βιομηχανίες που συστηματικά παραβιάζουν την κείμενη νομοθεσία. «Η έλλειψη προσωπικού δεν είναι άλλοθι για την απουσία ελέγχων, άλλωστε είναι ευθύνη της Πολιτείας να στελεχώσει με ανθρώπινο δυναμικό τις υπηρεσίες των υπουργείων», αναφέρει.

Πηγή protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου