Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Απέρριψε η ΡΑΕ τις Αιτιάσεις της Verbund, Εξόφλησε η Εταιρεία τις ΥΚΩ

Την άμεση εξόφληση προς τον ΔΕΣΜΗΕ των ποσών που αντιστοιχούν στις Υποχρεώσεις Κοινής Ωφελείας ζήτησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από την Verbund , έπειτα από την ολοκλήρωση της απολογίας της ιδιωτικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο της προμήθειας ηλεκτρισμού. Οι οφειλές ήταν της τάξης των 5 εκατ. ευρώ και, όπως πληροφορείται το energia.gr, έχουν ήδη εξοφληθεί, προκειμένου η Verbund να μην βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμα έως και 3 εκατ. ευρώ ή και με το ενδεχόμενο ανάκλησης της αδείας της.

Απέρριψε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τις αιτιάσεις της αυστριακής Verbund για την μη καταβολή των ΥΚΩ στον ΔΕΣΜΗΕ και έτσι η θυγατρική του φερώνυμου αυστραικού ομίλου εταιρεία προχώρησε στη συνολική εξόφληση της εκκρεμότητας προς τον ΔΕΣΜΗΕ, με ένα ποσό που προσεγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής, οι ισχυρισμοί της Verbund απορρίφθηκαν ως αβάσιμοι και η ΡΑΕ επέμεινε ως προς την υποχρέωση κάθε Προμηθευτή, να συμμορφώνεται με το ισχύον σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, μέρος του οποίου αποτελούν και οι διατάξεις που σχετίζονται με την επιβολή όλων των σχετικών χρεώσεων.

Η ΡΑΕ συνεκτίμησε το ότι η εταιρεία με επιστολή της και σε συμμόρφωση με τους κανόνες δικαίου που διέπουν τη δραστηριότητά της, δεσμεύθηκε ότι προβαίνει στην «άμεση διεκπεραίωση του υπό αμφισβήτηση τιμολογίου του ΔΕΣΜΗΕ […] που αφορά Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας» και ότι αυτό θα «έχει εξοφληθεί το αργότερο μέχρι την 19η Νοεμβρίου 2010».

Η σύσταση της ΡΑΕ αφορούσε την εξόφληση της εκκρεμότητας έως τις 23 Νοεμβρίου, κάτι που όπως επιβεβαιώνεται και από τον ΔΕΣΜΗΕ έχει ήδη γίνει, προκειμένου η Verbund να μην βρεθεί αντιμέτωπη με την επιβολή προστίμων που φτάνουν τα 3 εκατ. ευρώ καθώς και με το ενδεχόμενο ανάκλησης της άδειας προμήθειας ηλεκτρισμού.

Πάντως, όπως πληροφορείται το energia gr, η εταιρεία προχώρησε στην εξόφληση με την επιφύλαξη της εξέλιξης της διαδικασίας στη δικαιοσύνη, όπου έχει προσφύγει θεωρώντας ότι, από τη στιγμή που δεν δραστηριοποιείται σε περιοχές, όπως τα νησιά, δεν θα πρέπει να καταβάλλει η ίδια ΥΚΩ στον Διαχειριστή του συστήματος.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου