Την ίδρυση Περιβαλλοντικού Ταμείου (Environmental Fund), που θα χρηματοδοτεί «πράσινες» επενδύσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, σχεδιάζει, ενδεχομένως και εντός του 2011, η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου («Παρευξείνια»), σε συνεργασία με αναπτυξιακούς οργανισμούς και τράπεζες.
Στην ανακοίνωση για την ίδρυση του Ταμείου προέβη την Παρασκευή ο πρόεδρος της Παρευξείνιας, Αντρέι Κοντακόφ, κατά την ομιλία του στο επιχειρηματικό φόρουμ του ΣΕΒ και του ΣΒΒΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, παράλληλα με τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).
Το ταμείο θα χρηματοδοτεί επενδύσεις, που έχουν ως στόχο την περιβαλλοντική προστασία και την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, επειδή οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται προς το παρόν σε πρώιμο στάδιο, δεν ανακοινώθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ύψος των κεφαλαίων, που θα διαχειριστεί το Ταμείο ή την ταυτότητα των εμπλεκόμενων εταίρων.
Προτεραιότητα στους μικρότερους αγωγούς αερίου
Στη δημιουργία ή επέκταση τεσσάρων μικρών αγωγών φυσικού αερίου, συνολικού κόστους 300 εκατ. ευρώ στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, πρέπει να δώσουν προτεραιότητα οι κυβερνήσεις της περιοχής, αντί να «ποντάρουν» μονοδιάστατα στην ολοκλήρωση των πολυδάπανων “South Stream” και “Nabucco”. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο δρ Θεόδωρος Τσακίρης, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Πολιτικής του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ). «Ο Ναμπούκο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 8 δισ. ευρώ και ο South Stream μεταξύ 12-25 δισ. ευρώ. Αντίθετα, οι τέσσερις αγωγοί δεν κοστίζουν συνολικά πάνω από 300 εκατ. ευρώ και, με βάση τον όγκο αζερικού και αραβικού αερίου, που είναι σε θέση να μεταφέρουν, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής ακόμη και πριν το 2015», σημείωσε ο κ.Τσακίρης.
Οι τέσσερις αγωγοί είναι: ο ελληνοτουρκικός (TGI), που υπάρχει ήδη, αλλά θα μπορούσε να επεκταθεί, ο ελληνοβουλγαρικός (Dimitrovgrad-Κομοτηνή), μήκους 100 χλμ, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2013, ο βουλγαρο-ρουμανικός (Giurgiu-Ruse) και ο ουγγρο-ρουμανικός (Arad-Szeged), ο οποίος έχει επίσης ολοκληρωθεί. «Μέχρι το 2015, η ετήσια αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου στην περιοχή εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται γύρω στα 4,5-5 bcm.
Εν ολίγοις, η ροή από τους μεγάλους αγωγούς, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις ανάγκες της περιοχής. Προτεραιότητα πρέπει λοιπόν να δοθεί στους μικρούς αγωγούς, που κοστίζουν πολύ λιγότερο και μπορούν να μεταφέρουν άνετα τις απαιτούμενες ποσότητες. Ωστόσο, θα χρειαστεί να εξασφαλιστεί και το φυσικό αέριο, το οποίο μπορεί είναι αζερικό ή αραβικό, με προτεραιότητα στο Κατάρ», σημείωσε ο κ.Τσακίρης.
Ανακάμπτουν ξανά οι πράσινες επενδύσεις
Σημαντικά μειωμένες ήταν το 2009, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αν και φέτος ο κλάδος έχει ήδη αρχίσει να ανακάμπτει, όπως επεσήμανε ο Κωνσταντίνος Συναδινός, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) .Το 2009, η ΕΤΕπ χορήγησε δάνεια ύψους 14,7 δισ. ευρώ για ενεργειακές επενδύσεις, εκ των οποίων 13,57 δισ. εντός ΕΕ. Από αυτά, τα 4,2 δις. ευρώ αφορούσαν επενδύσεις πράσινης ενέργειας (το 38% στον τομέα της αιολικής, το 30% στην ηλιακή, το 22% σε συνδυασμένες πηγές, το 8% στην υδροηλεκτρική και το 2% στη βιομάζα-βιοκαύσιμα). Η ΕΤΕπ έχει μέχρι σήμερα χρηματοδοτήσει το 5% του εγκατεστημένου δυναμικού αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον κ.Συναδινό, επικεφαλής του Τμήματος Ενέργειας, Περιβάλλοντος και ΜΜΕ Ανατολικής Ευρώπης της Τράπεζας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου