Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Συνεργασία Jetoil – Total στα Λιπαντικά και τα Αεροπορικά Καύσιμα


Εμπορική συνεργασία με την Total Hellas ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση της Mamidoil Jetoil , για τη διάθεση των λιπαντικών της πρώτης από το δίκτυο των πρατηρίων της δεύτερης. Επίσης, η συνεργασία μεταξύ των δύο εταιριών περιλαμβάνει και τη διάθεση αεροπορικών καυσίμων, καταρχήν από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και στη συνέχεια και από άλλα αεροδρόμια της χώρας.

Η Jet Oil , όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διαθέτει 600 πρατήρια, από τα οποία στα 200 έχουν ήδη τοποθετηθεί λιπαντικά της Total , με στόχο ο αριθμός αυτός να φθάσει σύντομα στα 400 πρατήρια.

Jet Oil και Total είχαν ήδη συνεργασία, που χρονολογείται μια δεκαετία, για τη διάθεση πετρελαιοειδών στα Βαλκάνια. Η Total διαθέτει παρουσία στην ελληνική αγορά εδώ και 26 χρόνια και καθώς η αγορά των λιπαντικών χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό, με 400 brand names , αποφασίσθηκε η σύμπραξη με την Jet Oil , προκειμένου να αξιοποιηθεί το υφιστάμενο δίκτυο της εταιρίας.

H Jet Oil , που έχει, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας για το 2009, μερίδιο 8,7% στην αγορά καυσίμων, εισέρχεται για πρώτη φορά στα αεροπορικά καύσιμα και η συνεργασία θα γίνει με τη θυγατρική του ομίλου της Total , την Air Total Inetrnational . Η τελευταία θα αναλάβει να κλείνει συμφωνίες με ξένες αεροπορικές εταιρίες, τις οποίες θα εφοδιάζει η Jet Oil , με αεροπορικά καύσιμα που θα προμηθεύεται από την ελληνική αγορά.

Ο γενικός διευθυντής της Total Hellas Jean Michel Hieronimus απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι η εταιρία δεν ενδιαφέρεται να αναπτύξει δραστηριότητα στο retail, λειτουργώντας ξανά πρατήρια. Είχε ορισμένα πρατήρια τη δεκαετία του ’90, τα οποία όμως πουλήθηκαν στην BP . Ο κ. Hieronimus χαρακτήρισε «δύσκολη» την ελληνική αγορά καυσίμων, επισημαίνοντας ότι «δεν έχουμε σκοπό να επανέλθουμε». Η Total στοχεύει στην απόκτηση μεριδίου αγοράς της τάξης του 10 έως 15% στα λιπαντικά.

Σχολιάζοντας την υφιστάμενη κατάσταση στην αγορά καυσίμων ο αντιπρόεδρος της Jet Oil Αλέξανδρος Μαμιδάκης ανέφερε ότι είναι πρωτόγνωρη φέτος η μείωση της κατανάλωσης, η οποία, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, υπολογίζεται σε 20%. Η μείωση για την εταιρία, σύμφωνα με στοιχεία της, δεν υπερβαίνει το 8%.

Το 2009 ο τζίρος της Jet Oil ανήλθε σε περίπου 1 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας κερδοφορία. Το μερίδιο της στα καύσιμα ναυτιλίας ήταν 18%, ενώ πραγματοποίησε και 300.457 μ.τ. εξαγωγές καυσίμων στα Βαλκάνια. Για το 2010 τα αποτελέσματα της εταιρίας θα έχουν αρνητικό πρόσημο. Ο κ. Μαμιδάκης διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν ανακατατάξεις στην αγορά, κυρίως σε σχέση με τις μικρότερες εταιρείες, καθώς δεν θα αντέξουν, όπως είπε, τη μείωση της κατανάλωσης.

Η Jet Oil σχεδιάζει την είσοδο της και στην αγορά του υγραερίου, που θα διατίθεται από ένα μέρος του δικτύου της.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου