Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Καλλιτσάντζης προς Μπιρμπίλη: Κίνδυνος για τους Εγχώριους Ιδιώτες Ηλεκτροπαραγωγούς τα Swaps με Ξένες Εταιρείες

Επιστολή προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη απέστειλε ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντζης, στην οποία διαβλέπει κίνδυνο για τις εγχώριες ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής από τις ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ με ξένες εταιρείες που προωθεί το Υπουργείο στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς.

Όπως προκύπτει από την επιστολή, ο σύνδεσμος των ιδιωτικών εταιρειών του κλάδου εκτιμά ότι τα swaps ηλεκτρικής ενέργειας με εταιρείες του εξωτερικού θα φέρουν μεγάλους κλυδωνισμούς στην εσωτερική αγορά, καθώς αποκλείουν τους εγχώριους παίκτες από τη νεά αγορά που θα δημιουργηθεί.

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι λεπτομέρειες για το σχέδιο της ανταλλαγής, το οποίο η ΔΕΗ θεωρεί ως τη λιγότερο επώδυνη λύση στο πλαίσιο του ανοίγματος της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής, δεν έχουν ανακοινωθεί, δεδομένου ότι την περίοδο αυτή εξετάζεται από την Κομισιόν.

Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί πάντως, οι οποίοι από το 2001 που τυπικά άπελευθερώθηκε η αγορά ηλεκτρισμού δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν άλλο καύσιμο για τις μονάδες τους πέραν του φυσικού αερίου, ζητούν είτε να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις του κώδικα που να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των μονάδων ή να προχωρήσει άμεσα και πλήρως απελευθέρωση με ισότιμη πρόσβαση όλων στη λιγντική και την υδροηλεκτρική ενέργεια.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου