Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Προστριβές του Κουρδιστάν με την Ιρακινή Κυβέρνηση για την Παραγωγή Πετρελαίου

Η ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ απαιτεί την ολοκλήρωση νέας νομοθεσίας για τους υδρογονάνθρακες ως τον Ιούνιο του 2011, διαφορετικά δεν θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός πρώτων υλών, Αστί Χαουράμι. Ανάμεσα στα αιτήματα των Κούρδων ανήκει και η παύση της πρακτικής που ακολουθεί η ιρακινή κυβέρνηση να αποκλείει τις εταιρείες εκείνες που δραστηριοποιούνται στο κουρδικό έδαφος.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι συμφωνίες που έχει υπογράψει το Κουρδιστάν είναι παράνομες, διότι δεν τις έχει επικυρώσει, αλλά οι Κούρδοι ισχυρίζονται ότι είναι σύμφωνες με το σύνταγμα της χώρας. Ο κ. Χαουράμι τόνισε ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια έγιναν οκτώ νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων στην περιοχή και υπογράφτηκαν 37 συμβόλαια με 40 διαφορετικές εταιρείες. Το αποτέλεσμα είναι επενδύσεις της τάξης των 10 δις δολαρίων στον τομέα της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου.
Επίσης, προγραμματίζεται η κατασκευή τριών διϋλιστηρίων με συνολική δυνατότητα 200.000 βαρελιών ανά ημέρα, ενώ έχουν υλοποιηθεί και τρεις σταθμοί παραγωγής ηλεκτρισμού. Η παραγωγή πετρελαίου θα μπορούσε να φτάσει το 1 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα το 2014, ενώ αυτή του φυσικού αερίου τα 100-200 δις κ.μ.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου