Την ανατροπή του κλισέ έφερε η συστηματική καταγραφή που έγινε για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της παρέμβασης στην πλατεία Θεάτρου. «Η αλλαγή της σημερινής εικόνας θα έρθει με την ενίσχυση της κατοικίας», τόνισε η Μαρία Καλτσά, γενική γραμματέας του υπουργείου, μιλώντας στην ημερίδα «Η Αθήνα σε κρίση», που οργάνωσαν οι διδακτικές ομάδες της Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Λοζάνης, με επικεφαλής τους καθηγητές Ανδρέα Κούρκουλα και Χάρι Γκάγκερ.
Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι στα 22 οικοδομικά τετράγωνα της περιοχής, που καταλαμβάνουν 85 στρέμματα, η κατοικία αντιπροσωπεύει μόλις το 3-4% και στόχος του υπουργείου είναι να αυξηθεί στο 40% με πρόγραμμα προσέλκυσης στην περιοχή δυναμικών ομάδων πληθυσμού που θα συμβάλουν στην αναζωογόνησή της.
Ως πρώτο βήμα, τις επόμενες ημέρες, τίθεται σε διαβούλευση νομοθετική ρύθμιση με την οποία για πρώτη φορά στη χώρα μας η Ευριπίδου χαρακτηρίζεται ζώνη παραδοσιακού εμπορίου και λαμβάνονται μέτρα για να διασωθεί η μοναδική αγορά μπαχαρικών.
«Στην αντιμετώπιση του προβλήματος του κέντρου της πόλης εμπλέκονται 10 υπουργεία και ο Δήμος Αθηναίων», επισήμανε η Μαρία Καλτσά, που παραδέχθηκε ότι η γκετοποίηση, με την έννοια ότι δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε δυνάμεις της τάξης, έχει το τελευταίο διάστημα επεκταθεί και σε άλλες συνοικίες με παραδοσιακή χρήση κατοικίας, όπως η Κυψέλη. Το ανησυχητικό αυτό στοιχείο υποχρεώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος να προωθεί ρυθμίσεις ώστε να μην έχουμε ντόμινο γκετοποίησης σε άλλες υποβαθμισμένες γειτονιές. Εκπονούνται προγράμματα αναπλάσεων στις πλατείες Αγίου Παντελεήμονα, Αττικής και Αγίου Νικολάου, καθώς και νομοθετικές ρυθμίσεις για τον Ελαιώνα και την Ακαδημία Πλάτωνος.
Με πιλότο την Πλάκα
Ο Στέφανος Μάνος επικαλέστηκε την εμπειρία της Πλάκας και σημείωσε ότι «η αναβάθμιση μιας περιοχής έρχεται μόνον από μέτρα που καθιστούν το περπάτημα ελκυστικό και ευχάριστο».
Ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι όλοι οι διάδοχοί του συνέχισαν και ενίσχυσαν το καθεστώς προστασίας που ξεκίνησε πριν από 32 χρόνια, ενώ εμμέσως επέκρινε την πρόσφατη απόπειρα αλλαγής των χρήσεων γης που απετράπη χάρη στην παρέμβαση των κατοίκων της περιοχής. Ως επόμενο βήμα επέλεξε την περιοχή που βρίσκεται σε ακτίνα 500 μέτρων γύρω από τον σταθμό του μετρό στο Πανεπιστήμιο, η οποία εκτείνεται από το Σύνταγμα ώς την Μπενάκη και τη Σκουφά. Καλύπτει έκταση 600 στρεμμάτων και η αξία των ακινήτων υπολογίζεται σε 12 δισ. ευρώ. «Στόχος είναι ο διπλασιασμός των αξιών σε μία επταετία», τόνισε ο πρώην υπουργός και ανέφερε χαρακτηριστικά τις προοπτικές αξιοποίησης του κτιρίου του υπουργείου Ναυτιλίας στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Για το εγχείρημα αυτό πρότεινε τη δημιουργία εταιρείας αναβάθμισης, υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή τραπεζιτών, ξενοδόχων και του ιδρύματος Νιάρχου. Επανασχεδιασμό από το μηδέν και τη θέσπιση μέτρων που θα ρυθμίζουν διάφορα θέματα, από τις διαδηλώσεις και την προστασία των μνημείων από τους βανδαλισμούς ώς τη στάθμευση και την τροφοδοσία των καταστημάτων. Επανέλαβε την παλιά πρόταση για οικιστική αξιοποίηση του Ελληνικού, με στόχο τη δημιουργία 10 πάρκων στο Λεκανοπέδιο.
Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του μουσείου Μπενάκη έδωσαν το «παρών» η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης.Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου