Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Σε Κρίσιμο Στάδιο Εισέρχονται οι Διαπραγματεύσεις Τρόικας-Μπιρμπίλη για τις Αλλαγές στην Αγορά Ηλεκτρισμού

Οι αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ήταν η αιτία της αναβολής της προγραμματισμένης για εχθές, Παρασκευή στις 11 π.μ. συνάντησης της Υπουργού ΠEKA κ. Tίνας Mπιρμπίλη με κλιμάκιο της τρόικας, με θέμα τις αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού και ιδίως στα θέματα που σχετίζονται με τον λιγνίτη. Από νωρίς εχθές το πρωί βρισκόταν με περίπου 500 μέλη της ΓΕΝΟΠ έξω από τα γραφεία του ΥΠΕΚΑ στην οδό Aμαλιάδος, διαμαρτυρόμενα για την παρουσία της τρόικας.

Στη συνέχεια, η κ. Mπιρμπίλη συναντήθηκε με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ, η οποία ήδη από τον περασμένο Αύγουστο αντιδρά στις κυοφορούμενες αλλαγές. Η Υπουργός, μετά τη συνάντηση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος ως προς τις δεσμεύσεις μας απέναντι στο Μνημόνιο και σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτός ο λόγος αναβολής της συνάντησης με τους εκπροσώπους της τρόικας». Για το θέμα του λιγνίτη, η κ. Μπιρμπίλη ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση θα έχει καταλήξει μέχρι τη Δευτέρα.

Όπως δήλωσε, από πλευράς του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Φωτόπουλος, μετά την συνάντηση, υπήρξε δέσμευση της προς την ΓENOΠ ότι δεν συζητείται με την τρόικα η πώληση μονάδων της ΔEH, αλλά επισήμανε ότι η Υπουργός ΠΕΚΑ δεν αποκάλυψε τις θέσεις της σχετικά με την τελική πρόταση που επεξεργάζεται και θα πρέπει να καταθέσει και κυρίως να γίνει αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι την προσεχή Δευτέρα.

Από την απόφαση αυτή το Υπουργείο προσδοκά, στην καλύτερη περίπτωση, παράταση 20 ημερών, πριν η Κομισιόν επιβάλει τελεσιγραφικά λύσεις όπως η ενοικίαση μονάδων σε ιδιώτες.

Σημειώνεται ότι η τρόικα, στις τελευταίες διαπραγματεύσεις προβάλλει όλο και πιο σκληρές θέσεις. Από την άλλη, και η ΓENOΠ που απειλεί ακόμη και με καταλήψεις και λευκές απεργίες.

Αντιδράσεις στην ενοικίαση μονάδων υπάρχουν και στην διοίκηση της ΔEH, όπου εκφράζονται ακόμη και απειλές παραιτήσεων.

Σημειώνεται ότι εχθές, Παρασκευή, ο γ.γ. Eνέργειας κ. Mαθιουδάκης, και ο πρόεδρος της ΔEH κ. Aρθούρος Zερβός είχαν επαφές με κοινοτικούς αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου