Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Ι. Μανιάτης: Έμφαση στην Εξοικονόμηση, στις ΑΠΕ και στις Επενδύσεις για Έναν Ανταγωνιστικό Ενεργειακό Κλάδο

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες του 15ου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2010», με την ομιλία του υφυπουργού ΠΕΚΑ, κ. Ιωάννη Μανιάτη, ο οποίος αναφέρθηκε σε ολόκληρο το φάσμα του ενεργειακού κλάδου, επισήμανε τις νεότερες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο και ενημέρωσε το κοινό για τις δράσεις που έχει αναλάβει το υπουργείο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μανιάτης στα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, στην στρατηγική της Ε.Ε. για το 2020, στα ηλεκτρικά δίκτυα, αλλά και στο φυσικό αέριο και τις διεθνείς διασυνδέσεις της χώρας μας.

Ο κ. υφυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην πρόσφατη δημοσίευση της ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής για το 2020, η οποία θα απαιτήσει πόρους ύψους 1 τρις ευρώ και θέτει ως προτεραιότητες την εξοικονόμηση, την ανταγωνιστικότητα στην αγορά, την τεχνολογική υπεροχή της Ευρώπης και τις διεθνείς διαπραγματεύσεις. Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, αυτό της εξοικονόμησης, ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ΄ οίκον» του ΥΠΕΚΑ παρακολουθείται προσεκτικά από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα και αποτελεί πρότυπο. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο εξής θα δοθεί έμφαση στην ενεργειακή εξοικονόμηση στα πλαίσια των δημοσίων συμβάσεων, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδει στο πρόγραμμα «χτίζοντας το μέλλον», που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τον τελευταίο μήνα.

Όσον αφορά τις ΑΠΕ, ο κ. Μανιάτης υπενθύμισε τον στόχο για εγκατάσταση 8.000-10.000 MW ως το 2020, καθώς και τη σημασία της ανάπτυξης του εθνικού ηλεκτρικού δικτύου. Για το σκοπό αυτό, προωθείται από κοινού με τον ΔΕΣΜΗΕ η διασύνδεση των νήσων με το ηπειρωτικό σύστημα, η οποία αναμένεται να στοιχίσει περί τα 4-5 δις ευρώ.

Στο φυσικό αέριο, οι σημαντικότερες άμεσες εξελίξεις είναι η προκήρυξη νέων διαγωνισμών για τις ΕΠΑ, η οποία αναμένεται στα τέλη του έτους, καθώς και η αναβάθμιση της αποθηκευτικής δυνατότητας της Ρεβυθούσας κατά 95 εκατ. κ.μ.

Άλλο ένα σημείο στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα ο κ. υφυπουργός ήταν και η δημιουργία μιας διαδικτυακής ενεργειακής πύλης, η οποία θα παρέχει στους πολίτες γεωχωρικές πληροφορίες, με βάση τα προβλεπόμενα της οδηγίας INSPIRE.

Στον τομέα των διεθνών διασυνδέσεων, ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του αγωγού South Stream, την οποία χαρακτήρισε ικανοποητική, με το ελληνικό κομμάτι να ολοκληρώνεται ως το 2015. Από την άλλη, όσον αφορά τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο κ. υφυπουργός αναγνώρισε τα προβλήματα που υπάρχουν από την βουλγαρική πλευρά, αλλά στάθηκε στα πλεονεκτήματα για την εθνική και την τοπική οικονομία, αφού το έργο θα αναλάβουν ελληνικές εταιρείες, θα αποφέρει έσοδα 35-50 εκατ. ευρώ ετησίως και θα δημιουργήσει 1.500 νέες θέσεις εργασίας.

Τέλος, ο κ. Μανιάτης έκανε ιδιαίτερη μνεία για τη μείωση των τιμολογίων ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τόνισε ότι η απόφαση για την ανάδοχο του λιγνιτωρυχείου της Βεύης θα ανακοινωθεί ως τα τέλη του έτους και μίλησε και για τη γεωθερμία, ανακοινώνοντας ότι οι σχετικοί διαγωνισμοί θα ανακοινωθούν σύντομα.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου