Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Μηχανισμούς Αντιμετώπισης του Λαθρεμπορίου Καυσίμου Προτείνουν Ξένες Εταιρείες

Με την κυβέρνηση να δείχνει ότι προκρίνει την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπορίο και η εκτεταμένη φοροδιαφυγή, ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι με μεγάλη εμπειρία από την εφαρμογή αποτελεσματικών μεθόδων καταπολέμησης του φαινομένου στο εξωτερικό προχωρούν σε σχετικές παρουσιάσεις σε αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες αλλά και σε εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών.

Τουλάχιστον δύο διεθνείς εταιρείες, συγκεκριμένα η ελβετική SGS και η βρετανική Tracerco παρουσίασαν, όπως πληροφορείται το energia gr., τις τελευταίες ημέρες σε εταιρείες και αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες συστήματα αποτελεσματικής καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, προτείνοντας μια διαφορετική αντιμετώπιση του προβλήματος, σε σχέση με την ιδιαίτερα επώδυνη για τους καταναλωτές εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης.

Ειδικότερα την Πέμπτη, το κατώφλι του γραφείου του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου πέρασαν εκπρόσωποι της ελβετικής εταιρείας SGS, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο στην πιστοποίηση καυσίμων.

Οι άνθρωποι της SGS παρουσίασαν ένα σύστημα μαρκαρίσματος με διαφορετικές ανεξίτηλες ουσίες κάθε επιμέρους προϊόντος στα πετρελαιοειδή, το οποίο επιτρέπει την ανίχνευσή του σε όλα τα στάδια της διακίνησής του, εμποδίζοντας την πώληση ως κίνησης του πετρελαίου που έχει αγοραστεί ως πετρέλαιο θέρμανσης ατελώς από τους πρατηριούχους και τους μεταπωλητές.



Απτά αποτελέσματα



Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν, το συγκεκριμένο σύστημα το οποίο έχει εφαρμογή σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ καθώς και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης διασφαλίζει ότι σε περίπτωση μαρκαρίσματος περίπου του 1/3 των διακινούμενων στην εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών, μέσα σε ένα διάστημα τριετίας το Δημόσιο θα έχει όφελος τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.



Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι το Δημόσιο δεν επιβαρύνεται καθ΄οιονδήποτε τρόπο από την εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος, αφού είναι οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών που αποζημιώνουν την εταιρεία, μετακυλίοντας στους πελάτες ένα ποσό που εκτιμάται μεταξύ 2 και 5 λεπτών ανά λίτρο, δηλαδή απείρως χαμηλότερα σε σχέση με την επιβάρυνση που θα επιφέρει στους καταναλωτές η εξίσωση των φόρων.

Πληροφορούμαστε, επίσης, ότι στην παρουσίαση ήταν παρόντα στελέχη από τα υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Μεταφορών και Υποδομών καθώς και εκπρόσωποι του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων.

Αλλά την ίδια ημέρα, μια ακόμη εκδήλωση λάμβανε χώρο με ανάλογο αντικείμενο και περιεχόμενο: στην οικία του βρετανού πρέσβη στην Αθήνα, η εταιρεία Tracerco, θυγατρική του ομίλου Johnson Matthey που έχει ηγετική θέση παγκοσμίως στην αγορά των καταλυτών, παρουσίαζε ένα σύστημα ανάλογης φιλοσοφίας, που αντλεί τα διαπιστευτήριά του από την εφαρμογή του σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδία αλλά και περιοχές της Κίνας.

Μάλιστα και οι Βρετανοί είχαν ένα ευρύ ακροατήριο στην διάρκεια της παρουσίασης, αφού εκπροσωπήθηκαν το υπουργείο Οικονομικών, το Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο ΣΔΟΕ, το Γενικό Χημείο του Κράτους , καθώς και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων αλλά και η πρώην Shell Ελλάς και, πλέον, Coral.

Έσοδα 600 εκατ., αλλά...

Να θυμίσουμε εδώ ότι στον προϋπολογισμό εκτιμάται πως η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης θα φέρει έσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι αυτά θα μειωθούν κατά 200 εκατ. ευρώ λόγω του επιδόματος θέρμανσης που σχεδιάζεται να δοθεί προφανώς με εισοδηματικά κριτήρια.

Για τους καταναλωτές, το σοκ θα είναι τεράστιο, καθώς η εξίσωση με βάση τις σημερινές τιμές θα επιφέρει μία αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης της τάξης των 35 – 40 λεπτών ανά λίτρο, ήτοι 50% και πλέον.

Ωστόσο, είναι προφανές πως στην κυβέρνηση υπάρχει ένας προβληματισμός για το κατά πόσο η ελληνική κοινωνία μπορεί να σηκώσει μια ανάλογη νέα φορολογική επιβάρυνση αλλά και για το κατά πόσο είναι εφικτό να εφαρμοστεί ένα σύστημα επιστροφής του φόρου στους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου